Тродневна прослава градске славе Цетиња

Тродневна прослава градске славе Цетиња
Тродневна прослава градске славе Цетиња
Тродневна прослава градске славе Цетиња
Тродневна прослава градске славе Цетиња

Завршена је тродневна прослава празника Рођења Пресвете Богородице на Цетињу. Рођењу Пресвете Богородице посвећене су све градске цркве тог града. У суботу, 19. септембра 2020. године, обележена је слава цркве на старом цетињском гробљу. Ту цркву 1894. подиже књаз Никола Петровић, у непосредној близини Обилића пољане.

Након свете Литургије, којом је началствовао протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, преломљен је славски колач.

Сутрадан, 20. септембра 2020. године, литургијски је обележена слава Влашке цркве, најстарије цетињске грађевине. Након читања зачала из светог Јеванђеља, словом пастирске беседе, верницима се обратио старешина Влашке цркве, протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Влашку су цркву подигли, по предању, први познати становници Цетиња, војвода Иван Боројев, који је из Ниша дошао на Стари Влах, а са Старог Влаха на Цетиње, и то управо на Госпођиндан. Међу многим важним личностима које су сахрањене покрај Влашке цркве, леже Иван Боројев, његова жена Јелица и његови синови, који по очевом аманету, граде цркву. Данашњи изглед цркви је дао краљ Никола 1864. године.

На празник Малу Госпојину, 21. септембра 2020. године, света Литургија је служена у Цетињском манастиру. Цетињски манастир је коначно довршио господар Иван Црнојевић 1484. године, који је попут свог имењака Ивана Боројева такође посебно био везан за Пресвету Богородицу, тако што се молио пред Њеним нерукотвореним образом у Венецији, кад је ишао по помоћ у борби против Турака. Тада се заветовао да ће, ако се икада врати у завичај, подићи храм посвећен Њеном рођењу. Тај завет  је и испунио. Након рушења манастира чији остаци данас стоје на Ћипуру, владика Данило подиже Цетињски манастир у данашњем облику на месту где се налазио дворац Ивана Црнојевића.

Након свете Литургије, благосиљани су славски колачи, а заједничарење је настављено трпезом љубави коју је припремила братија Цетињског манастира, као и благоверни народ града под Ловћеном.

Извор: Митрополија црногорско-приморска