Тројчиндан у Мостару

На Тројичиндан 23. маја 2010. године на обновљеним темељима Саборне Цркве Свете Тројице у Мостару Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештество умировљени Епископ ЗХиП г.Атанасије (Јевтић) уз саслужење епархијских свештеника. Освећени су обновљени темељи и постављен камен темељац. Оно што је такође овогодишњу славу храма учинило посебном су и крштења четверомјесечног Алексе Јерговића и деветомјесчног Сергеја Џонлеза.

Након Свете Литургије, својом игром и пјесмом свенародно весеље су у оквиру културно-умјетничког програма употпунили: фолклорне секција СПКУД „Гусле" Мостар, те етно група „Свети Димитрије" и дјеца ОМШ „Свети Роман Мелод" из Невесиња. За многобројни народ било је уприличено послужење и богата трпеза љубави. Домаћин (кум) славе ове године био је г.Милисав Ђурасовић, а кум славе за следећу годину је г.Бранислав Савић.

Уочи славе Катедралног храма Епархије ЗХиП, 22. маја, у Народном позоришту у Мостару је у организацији СПЦО Мостар и СПКУД „Гусле" Мостар уприличен Концерт духовне музике и народних пјесама из Србије у извођењу београдског мјешовитог хора Светог Краља Милутина, који пјева при храму Светог Јована Владимира у Београду, те којима је ово други пут да долазе Мостарцима у госте да заједно подјеле радост празника.

Управа СПЦО Мостар је својим трудом успјела да у самом језгру Старог града, уз Стари мост, на Тројичиндан увече, свечано отвори винотеку са галеријом икона „ Wine and more" - „ Вино и више", гдје ће многобројним туристима који у милионском броју пролазе кроз овај град, бити омогућен сусрет са богатством српске православне иконографије и пружена могућност дегустације најбољих херцеговачких вина из подрума манастира Тврдош.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка