Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

Свети Лука Кримски (Војно-Јасенецки): Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

У оквиру обнове и духовног препорода манастира Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци из штампе је изашла књига светог Луке Кримског (Војно-Јасенецког) под називом “Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина”. Иначе, главни и одговорни уредник издавачке делатности и игуман ове царске лавре, архимандрит Бенедикт (Јовановић) у оквиру едиције “Подвиг” посебно место поклања књигама које ће верне подстаћи на молитву и које ће им помоћи да схвате и срцем осете значај сваке речи уткане у молитву. Колико је важно схватити значај и значење молитве преподобног Јефрема Сирина потврђује и чињеница да се ова молитва током Часног поста свакодневно чита на крају сваке службе (осим суботом и недељом), а ми верни тада уз метанију молимо: “Боже, очисти ме грешног.”

Ову молитву преподобног Јефрема Сирина свети Лука Кримски назива молитвом чистог срца зато што се, како вели, излила из савршено очишћеног и светог срца и из ума просвећеног Божјом благодаћу. Свети Јефрем Сирин моли Бога да га избави од свега што је порочно и Богу мрско и да га удостоји врлина.

Будући да своју молитву преподобни Јефрем Сирин почиње: Господе и Владико живота мога, дух лењости не дај ми, онда то значи да је лењост веома опасан порок. Она је мајка многих порока и нарочито је погубна у духовном животу. Свети Лука Кримски истиче да лењост душе и нечињење добрих дела воде душу у погибао и доводе је до тога да зарасте у коров греха. Због лењости нас може обузети и дух мрзовоље па преподобни Јефрем Сирин, а и ми зајдно с њим, моли: Господе и Владико живота мога, дух мрзовоље не дај ми. Дух мрзовоље или дух унинија је оно што се назива падом духа. Униније је велика опасност која вреба сваког хришћанина на његовом путу идења за Христом. Осим лењости, извори и узроци унинија су гордост, песимизам и тешке болести и жалости. Свети Лука Кримски вели: “Главно средство у борби против унинија је молитва. Кад ступите у разговор са Богом, Он вас утеши и одагна дух унинија.” Молитвом се треба борити и против човекова потреба да влада, што је веома погубна. Зато преподобни Јефрем Сирин и моли Бога: Господе и Владико живота мога, дух властољубља не дај ми. Дух властољубља је тежња да се предњачи, да се влада другима, да се заузме прво место, а тежња да се буде први и да се влада довела је до погибли Архангела, првога међу свим анђелима, направила од њега сатану и збацила га с Неба. Но свети Лука Кримски посебно упозорава: “Властољубље је покретало и све јеретике, који су себе уздизали изнад Цркве Христове. Они су хтели да уместо учења Цркве наметну своје учење и да постану вође у Цркви.” Но речи су њихове лажне и испразне, а Господ Исус Христос рекао је да ћемо за сваку испразну реч дати одговор на Страшном Суду. Преподобни Јефрем Сирин моли Бога: Господе и Владико живота мога, дух празнословља не дај ми. Говорећи о значају ове молбе, свети Лука Кримски вели: “То што имамо моћ говора у великој мери нас чини сличнима Сâмоме Богу. Бог је речју створио цео свет и реч Божја има огромну моћ и силу. И људска реч такође има огромну снагу. Ви знате да је пророк Илија речју васкрсавао мртве, заустављао кишу, небо закључавао и тиме глад изазивао, али и да је речју својом земљи кишу давао.” Веома је важно да стекнемо навику да пазимо шта говоримо и да се научимо да језик свој обуздамо. У својој Саборној посланици свети апостол Јаков каже: Ако неко у речи не греши, тај је савршен човек, моћан је зауздати и све тело (Јак. 3, 2).

Након молби Богу да га спаси од духа страшних порока, преподобни Јефрем Сирин моли Господа да му дарује врлине. Прва од њих је целомудреност: Господе и Владико живота мога, дух целомудрености даруј мени слузи Твоме. Свети Лука Кримски нас подсећа: “Свети апостол Павле вели да је сваки грех изван тела: изван тела су гордост, сујета, властољубље, завист, гнев, будући да су то страсти душе, док блуд и прељуба скрнаве не само наш дух, него и наше тело.” Дакле, овде је реч о целомудрености и тела и духа. Преподобни Јефрем Сирин моли Бога и за смирење: Господе и Владико живота мога, дух смиреноумља даруј мени слузи Твоме. Христос вели: Научите се од мене, јер сам ја кротак и смирен срцем. Подсећајући нас на то, свети Лука Кримски вели: “Током целог Свог земаљског живота Господ је стално показивао смирење. Није ли показао савршен и необичан пример смирења кад је Својим ученицима опрао ноге? То заиста представља врхунац смирења. Смирење, тај велики Божији дар, добијају они који свим срцем љубе Бога и труде се да испуне заповести Христове, а кад је срце човеково смирено, у њега се усели Дух Свети.” Но, немогуће је стећи смирење без трпљења. Господ је рекао: Трпљењем својим спасавајте душе своје. Тако преподобни Јефрем Сирин моли Бога: Господе и Владико живота мога, дух трпљења даруј мени слузи Твоме. Подсећајући нас да је без трпљења немогуће задобити спасење, свети Лука Кримски вели: “Богу је угодна молитва да нам подари трпљење и зато нас неће оставите, него ће помоћи сваком ко Га, под тежином свог крста, моли да му дарује трпљење. Бог дарује трпљење и чини да ничије бреме не буде веће од његових могућности, а све због тога да не бисмо пали у малодушност.” Но, ако љубави немамо, онда смо, по речима светог апостола Павла, као звоно које јечи, или кимвал који звечи. Зато преподобни Јефрем Сирин моли Бога: Господе и Владико живота мога, дух љубави, даруј мени слузи Твоме. За љубав треба да се молимо упорно и без престанка. Љубав је највећи дар благодати Божије. Свети Лука Кримски нас подсећа: “У древна времена, посебно у време апостолâ, срца људи била су прпуна љубави Христове. За њих је Господ и могао рећи: По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом.”

Преподобни Јефрем Сирин своју молитву Богу завршава молбом: Господе и Владико живота мога, даруј ми да видим грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Они који су заузети осуђивањем немају времена да се баве сопственим гресима. Свети Лука Кримски вели: “У нашем оку налази се грех велик као брвно, али ми га не примећујемо, него само видимо трн у оку брата свога. Сећате ли се како су Господу довели жену ухваћену у прељуби и како је Господ тада рекао: Који је међу вама без греха нека први баци камен на њу.” Наравно да се нико није усудио да то учини. Нисмо без греха и зато и не смемо бацати на друге камење осуде. Свети Лука Кримски истиче да демон осуђивања долази од гордости, зависти, злобе и мржње, односно недостатка љубави.
Време Часног поста даровано нам је да још дубље завиримо у своје срце, сагледамо своје грехе, покајемо се и усрдно молимо Бога да нам помогне да се ослободимо порока и стекнемо врлине. Да бисмо што боље схватили значај поста и молитве, посебно молитве преподобног Јефрема Сирина, свакако да ће нам од велике помоћи бити књига светог Луке Кримског (Војно-Јасенецког) “Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина” у издању манастира Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци.

За више информација о издањима манастира Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци посетите сајт http://knjige-manastir-prevlaka.weebly.com.