Турци делимично обновили грчки манастир у Имери у Понту

Turks partially restored a Greek monastery in Imera in Pontus regionУ оснивачком натпису у католикону женског манастира у Имери (турско данашње име: Олучак) у Аргируполису у области Понта помиње се да је саграђен 1350. и поправљен најмање једном 1860. године.

Посвећена  св. Јовану Крститељу, црква је једна од ретких која је до данас остала нетакнута у некада историјском грчком граду Имери, у којем је са околним селима почетком 20. века живело око 3500 Понтијаца.

Како извештава pontos-news.gr, хришћанска црква, која има јединствене архитектонске карактеристике, делимично је обновљена.

Гувернер Аргируполиса Камуран Тасбилек нагласио је да ће црква ускоро бити доступна јавности пошто су поправљени кров и неки унутрашњи стубови и додани недостајући архитектонски елементи.

Са своје стране, Хамди Нас, председник локалне општине, приметио је да је реч о јединственом споменику, за којим су већ трагали Грци тражећи трагове својих предака, које је описао као „имигранте“ из Имере, а не као избеглице и жртве геноцида.

У сваком случају, Хамди Нас се нада да ће црква бити у потпуности обновљена како би грчки православни манастир постао важна туристичка атракција.

Извор: orthodoxtimes.com