Турска дозволила изградњу прве цркве у последњих 90 година

Турска исламски оријентисана влада дала је дозволу за изградњу прве цркве у земљи од краја Отоманског царства 1923. године.

Црква је намењена малој сиријској (асирској) мањини у овој земљи и биће изграђена у истанбулском предграђу Јесилкој, на обали Мраморног мора, где се већ налазе грчке православне, јерменске и католичке цркве.

„Ово је прва црква од стварања републике. Цркве су биле обнављане и поново отваране јавности, али ниједна нова црква није била изграђена до данас“, изјавио је један извор из турске владе.

Турска, која је једном имала велику хришћанску мањину, сада је 99 процената муслиманска, и критичари владајуће партије АКП оптужују је да покушава да исламизира већ званично секуларно друштво.

Међутим, као део мера за придруживање Европској унији влада је радила на томе да прошири права мањина, да врати нешто од одузете имовине и да обнови цркве, манастире и синагоге.

Турска древна сиријска хришћанска  мањина, која сада броји мање од 20.000 в ерника,   живи углавном на  југоистоку и обично је православне или католичке в ероисповести.

Црква ће бити изграђена на парцели коју је дала локална власт. а новцем једне сиријске групе, како је навео један извор из владе.

Извор: ОСР