Турска протестује због Папине изјаве о геноциду над Јерменима

Турска је уложила званичан протест против изјаве Папе Фрање о злочинмима над o Јерменима од стране турских власти од 1915. до 1919. године.  Турска амбасада при Светој столици потврдила је у понедељак у Риму да је нунције у Анкари позван у Министарство спољних послова Турске.

Наиме, Папа Фрања  je за време пријема јерменског католичког патријарха Неrсеса Бедроса XIX Тармунија у Ватикану  означио злочине над Јерменима као „први геноцид у XX веку“.

Пријем јерменског католичког Патријарха је одржан већ 3. јуна. Изјаву Папину је пренела ватиканска телевизија.

У изјави објављеној на интернету турско Министарство спољних послова је осудило Папину изјаву последњег викенда „као апсолутно неприхватљиву“. Од Папе се очекује да доприноси миру у свету, а не да подгрева непријатељства поводом историјског догађаја. Са ватиканске стране до понедељка у подне није дато саопштење.

Услед масакра и потоњих прогона између 1915. и 1919.  г. у ондашњем Османском царству живот је изгубило више стотина хиљада Јермена. Злочини над Јерменима представљају, према налазима многих историчара, први геноцид у у XX веку.

Десетине држава је ове злочин прихватила за геноцид, међу којима Француска, Холандија и Швајцарска.

С друге стране, Турска се држи чврсто става да се прогон са својим последицама не може сматрати геноцидом. Међутим, папа Фрања је злочин према Јерменима осудио својевремено као надбискуп Буенос Аиреса рекавши да је у питању геноцид.

Извор: Катпрес