Турске власти затварају хришћанске школе због „мисионарског рада“

Турске власти све више и чешће угрожавају хришћанске образовне установе на територији Турске. Према мишљењу званичника, такве школе немају право да промовишу хришћанске идеале.

Хришћанске добротворне организације у Турској већ пету годину помажу избеглицама из Сирије пружањем смештаја и давањем посла; уз то, деца избеглица могу да наставе своје образовање у посебним школама. Међу таквим школама донедавно су биле волонтерске образовне институције које припадају Удружењу Цркава Јерусалима у граду Газиантепу. На почетку следеће академске године били су спремни да прихвате стотине деце старости између 8 и 12 година.

Али прошле недеље имам једне локалне џамије, који је видео наставнике једне хришћанске школе како деле примерке Библије својим ученицима и њиховим родитељима, пожурио је да обавести представнике медија.

Фирас Диб, портпарол новинског листа Referance, објавио је вест о „дељењу хришћанске литературе“ у школама у Газиентепу, лично се саставши притом са уредником ових новина и представником владајуће партије ове земље. Ова странка је то схватила као „чињеницу о повреди права муслиманске деце“. Касније истог дана градске власти су добиле специјалне директиве, па су послале полицајце да спроведу истрагу у четири хришћанске школе у граду и да их затворе.

Судбина ученика и школа других хришћанских организација и даље остаје неизвесна.

Извор: Православие.ру