Москва: Албум сећања на славне претке

Москва: Албум сећања на славне претке
Москва: Албум сећања на славне претке
Москва: Албум сећања на славне претке
Москва: Албум сећања на славне претке

У склопу обележавања јубиларних година Првог светског рата, у Амбасади Републике Србије у Москви 9. новебра 2017. године, са почетком у 18 часова,  отворена је мултимедијална изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“.

Изложбу је отворио амбасадор Србије у Москви г. Славенко Терзић. Отварању су присуствовали и представник Московске патријаршије, Удружења руско-српског братства, Српско-руског клуба, представници историјских и музејских институција Москве, Московске организације ветерана, привредници и српска дијаспора у Руској Федерацији, студенти и учесници пројекта Албум сећања из Русије и Украјине.

Изложба фотографија пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним  годинама, потиснутог са страница светске историје. Изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” резултат је жеље да се данас, сто године касније, ода дужна почаст том малом човеку из Великог рата за цивилизацију, и да се његово велико жртвовање за правду, истину, слободу и човечанство не избрише из нашег цивилизацијског памћења, већ постане културна баштина.

Видео филм „Васкрс јунака из Великог рата“ представља резултат жеље да се ода почаст појединцу - српском војнику и део је прикупљене историографске грађе из периода Првог светског рата коју су потомци послали у част сећања на своје претке, учеснике Великог рата.

Пројекат Албум сећања на наше претке из Првог светског рата /slavnimprecima.rs/ реализује Савез потомака ратника Србије 1912-1920. са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његове светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Амбасада Републике Србије у Москви, Руска Федерација
Мосфилмовскаја бр. 46,
Москва
Изложба је отворена до 24. новембра 2017. године.