У Блишкову прослављен Свети Прокопије

У Блишкову прослављен Свети Прокопије
У Блишкову прослављен Свети Прокопије
У Блишкову прослављен Свети Прокопије
У Блишкову прослављен Свети Прокопије

Празник Светог Великомученика Прокопија, који се слави као љетњи сабор у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Блишкову, код Бијелог Поља прослављен је Светом Литургијом и свенародним сабрањем.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Мираш Богавац уз саслужење игумана манастира јеромонаха Владислава Цветковића и бројног свештенства и монаштва.
Бесједећи вјерном народу прота Мираш је подсјетио да је ово празновање љетњег сабора у светињи рода српског установио наш Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије.

"Лијепа је прилика да се скупимо, јер и сам Господ је рекао да тамо гдје се сакупе двојица или тројица у Његово име, и Он ће бити међу њима. Ово је вријеме љетњег одмора, када се човјек углавном брине за своје тијело, прво завуче руку у џеп да види може ли мало да скокне до мора, размисли има ли ко од рода његовог са ким се није посвађао да оде 2-3 дана до њега. Углавном размишљамо о ономе земном и приземном, а сви лијепо знамо да је човјек двојако биће, тјелесно и духовно. Тјелесно, јер је постао од земнога праха, а духовно јер је велики Бог удахнуо Дух свој у њега и "поста човјек душа жива“."

"Као што се старамо о земноме, које је далеко безначајније од душе, много више треба да се старамо о души. У Светом Писму пише "какав ће човјек одговор и откуп дати са душу своју“, а јеванђелиста Лука каже у свом Јеванђељу да је душа претежнија од тијела. Да би хранио душу, треба да живимо о заповијестима Божјим, да поштујемо Господа, да волимо брата свога, да чинимо добро у свакој прилици“,бесједио је прота Мираш и нагласио важност Литургије. Литургија је, додао је он, разговор земне душе са небесима, а од Светог причешћа, уз пост, молитву и исповијест, нема већег лијека под капом небеском. Он је похвалио игумана манастира Владислава, уз чији је труд ова светиња засијала у пуном сјају.

"Видимо, почео храм да подсјећа на Свету земљу, на Свету Гору и Русију, а уз лијепу манастирску цркву ниче и нови конак“, бесједио је прота и подсјетио да "прегаоцу Бог даје махове“.

Послије резања славског колача у порти манастира је приређена трпеза љубави за вјерни народ.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка