У Чикагу додељена књижевна награда Богородица Тројеручица

Светскa православнa књижевнa наградa Богородица Тројеручица за 2012. годину Фондацијe Иванка Милошевић из Чикага додељена је бугарском књижевнику и преводиоцу Ганчу Савовом (1930). Награда је додељена за његово за целокупно књижевно дело. Овогодишњи лауреат је проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић, у Чикагу.

Богородица Тројеручица је једина књижевна награда православног света и додељује се православним књижевним ствараоцима који, надахнути хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.  Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице, за добробит православних народа и православног песништва, а у спомен на Иванку Милошевић, ученицу V разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години живота усмртили агенти југословенске УДБ-е са својим јатацима 1977. године у Чикагу.

„Ганчо Савов је био неућуткани глас против бугарске комунистичке тираније. Због свог бескомпромисног антикомунистичког става осуђен је на осамнаест, а издржао је једанаест година на робији, све до средине осамдесетих. До пада комунизма живео је у изолацији,“ истакла је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

„Као историчар јужнословенских књижевности, професор Савов је пером наговештавао прашка пролећа у Источној Европи, а кроз преводилаштво и својим књигама књижевних студија неуморно ради на зближавању словенских народа, које везује иста вера православна и, често, иста историјска судбина,” рекао је поводом одлуке Фондације песник Ђорђе Николић, њен потпредседник и уметнички директор.

Икона Богородица Тројеручица, игуманија српске царске лавре манастира Хиландара, закрилила је својом трећом руком, и на овај начин, васколико православље и постала заштитница свих православних  песника. Добитник Награде се традиционално проглашава о Видовдану у Чикагу, седишту Фондације Иванка Милошевић. Претходни лауреати су Матија Бећковић (2001), Стеван Раичковић (2002), Владика Атанасије Јевтић (2003), Андреј Вознесенски – Русија (2004), Митрополит Амфилохије Радовић (2005), Бела Ахмадуљина – Русија (2006), Ана Бландијана – Румунија (2007), Слободан Ракитић (2008), Љубомир Симовић (2009), Милосав Тешић (2010) и Иван Чарота – Белорусија (2011). Награда ће Ганчу Савову бити уручена на јесен у Београду.

У Српској народној библиотеци
о Видовдану 2012. године у Чикагу