У Чикагу додељена светска Православна књижевна награда Богородица Тројеручица Јурију Лошчицу

Светскa православнa књижевнa наградa БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА за 2014. годину, Фондацијe Иванка Милошевић из Чикага, додељена је руском песнику Јурију Лошчицу (рођ. 1938).

Награда се додељује за целокупно књижевно дело. Овогодишњи лауреат је проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић у Чикагу.

БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА је једина књижевна награда православног света и додељује се православним књижевним ствараоцима који, надахнути хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.

Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице - за добро православних народа и православног песништва, а у спомен на Иванку Милошевић, ученицу V разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години живота усмртили агенти југословенске УДБ-е 1977. године у Чикагу.      

„Jуриj Лошчиц заузима изузетно место у књижевном и духовно-културном животу Русије  друге половине  ХХ и почетка XXI века.

Објективно је један од најзначајнијих руских писаца овог доба, који се на велико реализовао у различитим областима стварања захваљујући реткој обдарености и дубокој религиозности.

Међутим, до последњих година  афирмисан је неупоредиво мање него што заслужује. У Совјетском Савезу стално је био критикован и запостављан од стране политичких врхова и њиховог идеолошког апарата,“ истакла је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

„Његова поезија је од почетка инспирисана стањем атеистичког и богоборачког друштва. Дијапазон мотива код њега је широк – од суптилне интимне лирике до универзалних егзистенцијалних проблема.

Али  пре свега се наглашава родољубље и богољубље, тежња ка препороду-преображају преко богопознања,“ рекао је поводом одлуке Фондације песник Ђорђе Николић, њен потпредседник и уметнички директор.

Српска икона Богородица Тројеручица, игуманија српске царске лавре манастира Хиландара, закрилила је својом трећом руком, и на овај начин, васколико Православље и постала заштитница свих православних песника.

Добитник награде се традиционално проглашава о Видовдану у Чикагу, седишту Фондације Иванка Милошевић.

Претходни лауреати су: Матија Бећковић (2001), Стеван Раичковић (2002), Атанасије Јевтић (2003), Андреј Вознесенски, Русија (2004), Амфилохије Радовић (2005), Бела Ахмадуљина, Русија (2006), Ана Бландијана, Румунија (2007), Слободан Ракитић (2008), Љубомир Симовић (2009), Милосав Тешић (2010), Иван Чарота, Белорусија(2011), Ганчо Савов, Бугарска (2012) и Милован Витезовић 2013.

Награда ће Јурију Лошчицу бити уручена на јесен у Београду.

Извор: Serbian Press Center