У Дервенти настављена изградња Саборног храма

Порушена црква у ДервентиУ Дервенти је настављена градња православног Саборног храма, који ће бити посвећен Успењу Пресвете Богородице, празнику коме је била посвећена и православна црква у овом граду која је срушена током рата. Изградња новог храма у центру Дервенте, започета прије четрнаест година, била је обустављана због недостатка новца.

"Храм ће када буде завршен бити највећи вјерски објекат у РС, а простор око њега биће уређен као трг православаља", рекао је протонамјесник Радојица Ћетковић.

Он је навео да је до сада у изградњу храма уложено 1,5 милиона КМ и да су највећи дио средстава издвојили вјерници, а пројекат су помогли и Влада Републике Српске, Скупштина општине и приватне фирме.

"У овој фази планирано је да буде завршен звоник цркве, који према пројекту треба да буде висок 42 метра, као и да се покрије централна купола храма бакарним лимом", рекао је отац Радојица и додао да је извођач радова предузеће "ЕХТА-Р" из Дервенте.

Православна црква Успења Пресвете Богородице у Древенти, која је до темеља срушена у посљедњем рату у БиХ, била је стара више од 150 година. Нови православни храм гради се на другој локацији у центру града.

Више о страдању Српске Православе Црве у Епархији зворничко-тузланској можете погледати ОВДЕ.

Извор: Епархија зворничко-тузланска