У Ђаковици нападнути монаси, новинари и војници КФОР-а

Два минибуса са војним ознакама КФОР-а и један немачки војни транспортер са екипом АРД-а (Немачке државне телевизије) нападнути су од тридесетак косовских Албанаца, док је екипа немачке државне телевизије снимала рушевине српског православног храма Свете Тројице у самом центру Ђаковице.

Према изјави сабрата из манастира Светих Архангела код Призрена, возилу је најпре пришла једна жена Албанка, која је почела да вришти и псује. Будући да је било око 15 часова, када је на улицама било доста света, убрзо се скупила група од најмање тридесетак млађих Албанаца који су подигли огромну грају и почели да вређају монахе и немачке војнике највулгарнијим изразима. Потом су почели да ударају по возилу ногама и рукама и гађају леденицама. Немачки војници су касније приметили да је у нападу гнева готово одваљен један од браника на минибусу.

У међувремену, уплашена ТВ екипа АРД (Државне немачке телевизије) која је у том тренутку снимала оближње рушевине српске цркве (коју су минирали Албанци у лето 1999. године), у огромном страху је ускочила у једно од возила да би колона великом брзином одјурила до италијанске војне базе удаљене неколико стотина метара. За возилима КФОР-а је одмах кренуло и неколико цивилних возила гневних Албанаца, која су стала тек када су два минибуса и немачки транспортер буквално улетели кроз рампу војне базе италијанског КФОР-а.

Екипа немачке телевизије АРД иначе ових дана борави на Косову и Метохији и између осталог   намеравала је да посети неке српске енклаве и манастире. После боравка у манастиру Свети Архангели екипа од два војна минибуса и једног оклопног транспортера посетила је у јутарњим часовима манастир Високи Дечани. При повратку у Призрен, ТВ екипа је требало да сними рушевине храма Свете Тројице у Ђаковици, а затим посети пет српских старица, које живе у изолацији и под свакодневним су албанским терором већ пет година, уз сталну војну заштиту италијанских војника. Међутим, због инцидента који се умало није завршио линчом, према безбедносним правилима КФОР-а екипа АРД са монасима и немачким војницима кренула је одмах за Призрен. Ради веће безбедности монаси из Св. Архангела су пребачени у борбени транспортер немачког КФОР-а.

Пошто је читав инцидент је забележен камерама АРД-а надамо се да ће ови кадрови бити представљени немачкој и светској јавности.

Овај инцидент у Ђаковици догодио се само две недеље после каменовања УНМИК-овог аутобуса са руским хуманитарцима у Дечанима, када су поразбијана стакла на прозору једног од аутобуса, што је камерама забележила руска државна телевизија и приказала својој јавности.

Будући да су сви слични досадашњи инциденти у којима су мете напада Албанаца били војници КФОР-а редовно заташкавани или минимизирани, очекујемо да ће портпарол немачког КФОР-а који је лично присуствовао овом инциденту потврдити наведено и направити обиман извештај о инциденту.