У Епархији бихаћко-петровачкој

У Епархији бихаћко-петровачкој
У Епархији бихаћко-петровачкој
У Епархији бихаћко-петровачкој
У Епархији бихаћко-петровачкој

У суботу, 22. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посетио је Бараће како би се детаљније упознао са извођењем грађевинских радова на изградњи црквенопарохијске сале, која се трудом вјерника овога простора гради у порти храма Светих апостола Петра и Павла.

Изградња црквенопарохијске сале је почела пре нешто више од мјесец дана, а недавно су завршени кровопокривачки радови. Захваљујући координисању пароха герзовачко-бараћког протојереја Мирослава Гаврића и прилозима господе Душана Дакића из Бараћа, Ранка Јаковљевића из Шипова, Гојка Богојевића из Богојевића код Герзова, Миле Ружичића из Бараћа и кумова бараћког храма Миленка и Драгана Лазића из Бараћа, са осталим вјерницима Бараћа и околних села која гравитирају овоме храму, извођење земљаних, армирано-бетонских, зидарских, тесарских и кровопокривачких радова се одвијало брзим темпом. Главни мајстори на извођењу радова су браћа Никола и Драго Пешић из Герзова са помоћним радницима из Бараћа и Герзова.

Ових дана у Гламочу човјек је могао да осјети како је лијепо бити у земљи својих праотаца. Било је дирљиво пратити групу научника и студената из Приједора, Бања Лукњ, Пала, Требиња, Херцег Новог и са њима гледати богатство нашег народа које је забиљежено на овим просторима. Врхунац радости био је у недјељу када су Гламочани са гостима дочекали свога архипастира Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија који је началствовао светом архијерејском Литургијом у манастиру Веселињу и надахнуто поучио све присутне науци Христовој. Указао је Владика на свијетле примјере страдања за вјеру, а то су мученици гламочки, али и на оне који неспремни на жртву погазише вјеру светосавску. У манастирском конаку је припремљена манастирска трпеза. Сви су се сложили да оваква окупљања и истраживања треба интензивирати јер Гламоч својом богатом православном историјом то заслужује.

У поподневним часовима Епископ је посјетио Ливно гдје га је дочекао протојереј-ставрофор Жељко Ђурица упознавши га са радовима на обнови цркве ливањских мученика.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка