У Грчкој први пут прослављен празник преподобног Порфирија Кавсокаливита

Уз учешће хиљада вјерних, у понедељак 2. децембра, у Малакаси, у области Атика у Грчкој, служена је празнична Литургија у манастиру Светог старца Порфирија.

Богослужењем је началствовао архијереј Константинопољске патријаршије, Митрополит филаделфијски Мелитон, уз саслужење више свештеника и присуство Митрополита маратонског Мелитона, као и више игумана манастира широм Грчке.

„Господ наш Исус Христос, који је диван у светима својим, сабрао нас је данас овдје, браћо, на дан упокојења нашег светитеља Порфирија, неколико дана након што је мајка Црква константинопољска саборно потврдила у Духу Светом свеправославно свједочанство опште свијести о његовој светости“, казао је у својој бесједи Митрополит филаделфијски Мелитон.

„Свети Порфирије је био истински отац и вођа нашег народа, зато што га је он заиста волио. Он није покушавао да удовољи себи, није тежио да нешто добије од народа, није тражио положај, моћ или богатство. Једино што је имао изобиљу давао је без ограничења, а то је била његова љубав“, казао је високопреосвећени.

Свети Синод Константинопољске патријаршије донио је  27. новембра одлуку о канонизацији старца Порфирија.

За датум литургијског спомена  преподобног Порфирија установљен је 2. децембар, дан његовог упокојења.

Извор: Митрополија црногорско-приморска