Девет векова цркве Светог Николе на Луштици

Девет векова цркве Светог Николе на Луштици
Девет векова цркве Светог Николе на Луштици
Девет векова цркве Светог Николе на Луштици
Девет векова цркве Светог Николе на Луштици

У дворани „Парк“ у Херцег Новом одржана је свечана духовна академија поводом великог јубилеја - девет вјекова о изградње и освећења саборне цркве Светог Николаја Мирликијског у Радованићима на полуострву Луштица.

Уводно поздравно слово изговорио је протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски протопрезвитер бококоторски.

Благосиљајући сабрање, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је рекао да и црква Светог Николаја на Луштици свједочи да је наше опредјељење за Цариград и Исток старије од Светог Саве.

-Већ у деветом вијеку у Расу је тадашњи епископ, на захтјев тадашњег папе Јована VIII да се прикључи панонској митрополији и призна ауторитет римског епископа, рекао: ми припадамо Истоку, Цариграду. И овај храм управо то потврђује, то наше опредјељење, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да је Свети Сава управо на том опредјељењу зидао нашу помјесну Цркву. -Отуда је толики значај овога храма на Луштици. Није он једини из тога времена. У манастиру Подластва је након земљотреса, рецимо, пронађена крстионица из 6. вијека. Исто тако и у Светим Архангелима на Превлаци из времена цара Константина, казао је владика Амфилохије и подсетио да црква Светог Николаја свједочи о истинској вјери Луштичана кроз вјекове.

-Свједочи кроз девет вјекова, не само од времена кад је ту по предању служио и Свети Сава. Ту је био и метох Михољског збора, један од главних метоха Михољске Превлаке. Чак се помиње да је ту некада било и по тридесет монаха, у тој цркви на Луштици, рекао је митрополит Амфилохије.

На академији су наступили драмски умјетник Небојша Миловановић, которско Српско пјевачко друштво „Јединство“, флаутиста и вокални солиста Душан Тадић, као и ученик музичке школе Максим Урдешић.

Академији је присуствовао и умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије, који је митрополиту Амфилохију предао поклон за јубилеј цркве Светог Николаја на Луштици – икону, какао је казао „наших заједничких херцеговачко-црногорских светитеља на челу са Светим Савом“.

Приређена је и изложба фотографија „Духовни мозаик Луштице“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска