У Хонг Конгу изложба „Православље у Кини“

Изложба која се отвара у агликанској катедрали Светог Јована у центру Хонг Конга говори о 300-годишњој историји и тренутном стању Православне Цркве у Кини, извештава Интерфакс. Према речима организатора изложбе, она има за циљ да покаже Православље са кинеским лицем и утаначена је у оквиру неколико важних датума - 300-годишњице Руске православне мисије, 330-годишњице доласка првог православног свештеника у Кину и 60-годишњице формирања Кинеске Православне аутономне Цркве.

Православље је стигло у Кину захваљујући напорима руских мисионара. Пастирска делатност Руске Цркве у Кини почела је у 17. веку када је руски свештеник Максим Леонтијев стигао у Пекинг. Године 1713. основана је  Руска духовна мисија у Кини. Новембра 23, 1956, по одлуци Светог Синода, све православне цркве у Кини су пстављене под канонску јурисдикцију Кинеске Православне Цркве, која им је дала аутономију, са допуштењем Патријарха московског и све Русије да сама бира свог поглавара.

Данашња Кина има десетине хиљада православних, који углавном живе у Пекингу, Шангају, провинцији Хеилонхџианг, и у атономној областиШинџианг, као  и  у залеђини Монголије.

Извор: Православие.ру (превод - Информативна служба СПЦ)