У Индији расте број напада на цркве

Одговорне хиндуистичке националистичке групације. – Најопасније стање по хришћане  је у источној савезној држави Чатисгару.

У Индији је током 2014. године из мржње  према тој  вери убијено пет хришћана, док је више од 300 свештених лица било жртва препада разне врсте. Ово проистиче из најновијег „Извештаја о прогонима“ који је објавио Католички хришћански секуларни форум.

Према том извештају,  прошле године је било више од 7.000 антихришћанских препада, при којима су више од 2.000 жена и деце били жртве насиља. Починиоци су били првенствено Хиндуси екстремисти. Најопасније стање по хришћане  је у источној савезној држави Чатисгару, вели се у извештају објављеном у понедељак у Бомбају.

Према извештају, број напада се увећао и њихова учесталост се повећала. Одговорне су хиндуистичке националистичке групације, које се углавном боре против националних и верских мањина у овој земљи. Ове групације су имале више од 2.000 централа у 2013. години, док је у 2014. години тај број нарастао на 5.000.  Ова организација има укупно пет милиона активиста. Њени људи су већ заузели 60 цркава које користе као лагере. У извештају се жали на лежерност индијске полиције, па се о оваквим случајевима и мало зна у медијима, док у многим случајевима жртве немају довољно смелости да ово јавно изнесу.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)