У Истоку служена прва Света Литургија у обновљеном и освећеном храму Св. Апостола Петра и Павла

Данас на „Источни петак" у обновљеној цркви Светих апостола Петра и Павла у Истоку, након освећења храма одслужена је прва Света Литургија након завршетка процеса обнове овог храма који је запаљен у Мартовском погрому 2004. године. Свету Литургију је служио Администратор Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске Епископ Атанасије уз саслужење Викарног Епископа Теодосија, двојице свештеника из Грчке Православне Цркве (о. Итнатија из Митрополије Гуменисе и о. Атанасија из Флорине) као и свештенослужитеља Епархије Рашко-призренске. У светој Евхаристији учествовало је око 70так верника из околних српских села као и 20 православних Грка са својим породицама који се налазе у посети Косову и Метохији.

Обраћајући се окупљеним верницима владика Атанасије је казао да окупљање у обновљеном храму показује да смо ми живоносни народ, да нисмо народ пораза, нисмо народ фатализма, смрти и култа мртвих, како говоре неки, већ народ "Извора Вечнога Живота". Владика је посебно говорио о данашњем дану Живоносног источника (извора) указујући да је истински извор живота сам Христос Син Божији. Симболику данашњег дана Живоносног извора (источника) и Христа као Извора вечног живота Владика Атанасије је повезао са именом места Исток, рекавши: „Нека би нас Господ удостојио да овде у Истоку извиремо и превиремо и у друге крајеве дивне Метохије наше, древне, свете, са светињама. И народ, наша деца, наши потомци ту да се радују и опстају, и наравно путују по свету да се уче и школују, али да никад не забораве свој Исток и овај дивни крај овде", казао је Владика. "Господ је рекао да Он има воду живу, а вода жива је благодат Духа Светога, која нас одржава, која нас освећује купа у крштењу и миропомазује у светом Миропомазању, храни у Светој Литургији и Светом Причешћу и њоме живи Црква." Владика Атанасије се потом на грчком језику обратио једноверној браћи и сестрама из Грчке захваливши им се на њиховој љубави и помоћи коју грчки народ годинама шаље у страдалне српске земље.

Завршавајући своју беседу Епископ Атанасије је подсетио верни народ да је човек створен у виду крста и да вертикала крста симболизује нашу везу са Богом и устремљеност небеском и вечном. С друге стране хоризонтала симболизује љубав према богоствореној твари коју Господ на крсту грли и љуби показујући да љубав према Богу нема смисла уколико немамо љубави према ближњима. "Земљом ходимо, а Бога се држимо", рекао је владика упућујући верне да чувају мир и слогу у својим домовима и селима.

Протојереја Борислава Кекића из Косовске Митровице Владика је одликовао часним напрсним крстом, чиме је он унапређен у протојереја ставрофора.

Након Свете Литургије Владика Атанасије је разговарао са верним народом, са гостима из Грчке и посебно се шалио са децом којој је поделио васкршња јаја. Било је и песме на српском и грчком и данашњи дан је протекао у Васкршњој радости која се посебно доживљава и осећа у току ове Светле Недеље.

Освећење ове пострадале, а затим обновљене цркве и оближњег парохијског дома представља велику радост за верни народ Метохије, посебно за повратнике који живе у селима источке и клинске општине. Парохијски дом уз храм Св. Апостола у Истоку је потпуно обновљен и моћи ће да послужи за боравак парохијског свештеника и окупљање народа. Тиме је завршен последњи део процеса обнове - а то је враћање светиње у литургијски живот на чему је годинама Свети Архијерејски Сабор инсистирао. Владика Теодосије је више пута говорио у вези процеса обнове да је њен циљ не да се изграде порушене зграде већ да постану места окупљања народа, па чак и у случајевима где више Срби не живе на том простору јер те цркве представљају наше тапије, наше прозоре у небо који народ оцрквењују и сабирају. Намера Епархије јесте да се редовно служи управо у тим обновљеним храмовима и да се у њих сабирају и они који су силом прилика морали да избегну ван Косова и Метохије како не би заборавили своја огњишта и како би показали да Срби не заборављају своје светиње и свој "духовни Јерусалим". На тај начин обнова храмова постаје део свецрквене и свенародне обнове и добија свој путни смисао у Светој Евхаристији која се сада редовно врши у овим светињама.

Повратник Момир Вулић са породицом живи у насељу Љуг у Истоку. За њега је данашње окупљање у обновљеној цркви велика радост. „Чекали смо овај дан и ето дочекали га, мени је ово поновно рођење. Драго ми је да видим народ у овом броју и надам се да ће нас бити и још више. Ова црква је стуб одржања српског народа у овом месту", казао је Вулић.

Миливоје Пумпаловић је такође повратник. Живи у селу Синаје, у близини Истока. Број људи присутних данас у цркви код њега буди наду да ће повратак успети и да ће се сви вратити. „Лепо је данас бити овде, лепо је осетити све то, срећан сам и надам се да ће се људи вратити и да ће опет све бити као пре, да ће једног дана све доћи на своје", каже Пумпаловић.

Из канцеларије Инфо-службе Епархије рашко-призренске
Призрен-Грачаница