У Израелу пронађено прво филистејско гробље

Јединствен поглед на израиљског библијског непријатеља

Голијатово погубљење у двобоју с Давидом  описано је до детаља у Библији, али како је овај филистејски див сахрањен, остала је мистерија. Научници сада кажу да невероватни проналазак можда крије ту огромну енигму где је сахрањен библијски јеврејски непријатељ.

Археолози који истражују јужни обалски град Аскалон, у недељу су објавили откриће првог гробља које припада Филистејцима, суровим и подмуклим противницима древних Израиљаца.

Говорећи на конференцији за штампу у музеју Рокфелер, Данијел Мастер, један од вођа Експедиције Леон Леви, изјавио је да је гробље, „последње велико откриће“ после 30 година ископавања Аскалона, и да оно може бацити светло на порекло и обичаје Филистејаца.

Откриће великог гробља , са преко 210 скелета, на месту које је дефинитивно повезано са Филистејцима, било је „критичка недостајућа спона“ која дозвољава научницима „ да попуне сазнања о Филистејцима“, рекао је Мастер, професор археологије на Витон колеџу.

Гробље које је откривено управо иза древних градским бедема и које потиче из 11. и 8. века – периода који се везује за уздизање Израиљаца, може садржати хиљаде појединаца, пружајући прегршт материјала за проучавање, напоменуо је он.

Најава се поклопила са отварањем изложбе у  Израелском музеју који приказује проналаске који захватају 6000 година у Аскалону. Међу изложеним предметима налазе се 3800 година старе градске капије, златан и сребрни накит, као и римске мермерне плоче на којима су урезани крсташки и фатимидски натписи.

Аскалон је био један од пет главних филистејских градова већ шест векова заједно са Газом, Ашдодом, Гатом и Акароном – почев од  1100. године пре Хр. до уништења Аскалона од стране војске вавилонског цара Навуходоносора 604. године пре Христа.

„Ми смо открили њихове куће, открили смо њихове трговачке мреже, открили смо све аспекте њихове културе,“ рекао је Мастер. Са открићем гробља, „ коначно можемо да сагледамо сам народ у целини.“

Извор: Православие.ру