У Јапану роботи ће до 2025. обављати посао 3,5 милиона људи

роб-отРоботи би до 2025. године могли обављати посао 3,5 милиона људи у Јапану, чије је становништво све старије и све се више смањује, показују резултати истраживања јапанске Фондације машинске индустрије.

Јапан до 2030. очекује 16-постотно смањење радне снаге, док ће се истовремено повећавати број старијих особа, због чега је влада забринута за то ко ће радити у земљи ненавиклој на имиграцију и несклоној страним радницима, пренео је радио Слободна Европа.

Фондација каже како би „рупу" могли да попуне најразличитији роботи - од микроскопски малих капсула које откривају ране, до високотехнолошких машина. Укључивање робота у радну снагу не би, како стоји у извештају, значило да сваки од њих појединачно мења одређену особу, већ би омогућило људима да се усредсреде на важније ствари.

Јапан би, осим тога, како је израчунато, до 2025. могао уштедети око две милијарде долара у средствима за осигурање, тиме што би здравље старијих особа надгледали роботи, а не скупо медицинско особље. О хуманости таквог система у извештају нема ни речи.

Извор: Танјуг