У Јапану више од 10 хиљада људи сматра себе православним хришћанима

ТОКИО/МОСКВА, 5. јула - У замљи Излазећег сунца више од 10 хиљада Јапанаца себе сматра православним хришћанима, иако је њихов тачан број немогуће прецизирати. То је саопштено новинару ИТАР-ТАСС-а из Јапанске аутономне православне цркве.

У земљи постоји 67 мјесних православних парохија, од којих је 8 на острву Хокаидо, гдје ће се од 7. до 9. јула одржати самит "велике осмерке". 180 км јужно од језера Тоја, на чијој обали ће се одржати будући сусрет лидера Велике Британије, Италије, Канаде, Русије, САД, Француске, Њемачке и Јапана, налази се град Хакодата. Управо је ту 1859. г. при руском конзулству подигнут први православни храм у земљи Излазећег сунца. И управо је ту своје служење отпочео свети Николај Јапански (у свијету Иван Касаткин), који је у другој половини 19. вијека положио основе Јапанске аутономне православне цркве.

Научивши јапански језик свети Николај се бавио превођењем Јеванђеља и богослужбнеих књига, активно проповједајући православље по читавој земљи, градио храмове и молитвене куће. Његовим напорима у центру Токија подигнут је катедрални сабор Христовог Васкрсења, који Јапанци у знак уважавања према проповједнику до данас зову његовим именом - "Николај-до"(сабор светог Николаја). 1970. г. Николај Касаткин је прибројан лику светих.

Сада се у токијском рејону Мегуро гради прва црква у Јапану, која припада Московској патријаршији. Изградња храма је постала могућа захваљјући парохијанки руске општине Сузани Кравцовој. 1977. г. она је завјештала свој дио земље Православној цркви за изградњу храма у част светог Александра Невског. Више од 30 година из разних разлога, међу њима и правних, није се могла испунити њена воља.

Планира се да се изградња храма заврши до 31. августа, а већ 12. септембра да буде освештан. Специјално за ту прилику јапанску престоницу ће посјетити предсједник Одјела спољних црквених веза Митрополит смољенски и калињинградски Кирил.

patriarhia.ru - С руског: Марија Живковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска