У Јоханесбургу завршена конференицја о сарадњи Цркве и сународника у Африци и југозападној Азији

 У Јоханесбургу (Јужна Африка) 22. децембра 2013 одржан је округли сто „Сународници и Руска Православна Црква: искуства сарадње у Африци и југозападној Азији“.

Ујутро у јоханесбуршком храму Преподобног Сергија Радоњешког Светом Литургијом је началствовао заменик председника Оделења за спољне црквене односе Московске Патријаршије архимандрит Филарет (Булеков). Њему су саслуживали настојатељ Сергијевске цркве у Јоханесбургу отац Данило Луговој и други свештеници који учествују на конференцији.

На служби су присуствовали и представници руске дипломатске мисије у Јужној  Африци као учесници на округлом столу, као и сународници који живе у Јоханесбургу и у другим градовима Јужне Африке.

После Литургије архимандрит Филарет, који је од 2000. До 2004.  био настојатељ цркве Светог Сергија Радоњешког у Јоханесбургу, дао је изјаву поводом округлог стола о сарадњи Цркве и сународника у Африци и југозападној Азији. Притом је изразио захвалност свима онима који су се трудили око организовања парохијског живота у Јужној Африци.

Потом је у капели Светог равноапостолног кнеза Владимира служен помен свима преминулим градитетељима и парохијанима који су учествовали у изградњи прве руске цркве у Јужној Африци.

Извор: pravoslavie.ru