У Кливленду освећена биста Милутина Миланковића

У Кливленду освећена биста Милутина Миланковића
У Кливленду освећена биста Милутина Миланковића
У Кливленду освећена биста Милутина Миланковића
У Кливленду освећена биста Милутина Миланковића

Светли празник Преображења Господњег прослављен је служењем Божанске Литургије у манастиру Нова Марча; начаствовао је Епископ источноамерички Иринеј уз саслужење протосинђела Саве (Медаковића). У манастирском конаку је приређена гозба љубави усилијама сестре Анастасије.

Следећег дана, у недељу ујутру, 20. августа, архијерејску Божанску Литургију служио је владика Иринеј, уз саслужење протојереја  Драгослава Косића у Саборној цркви Св. Саве у Парми, Кливленд.

Викенд је закључен освећењем у Српском културном врту у парку Рокефелер бисте у свету познатог српског научника Милутина Миланковића (1879-1958). Бисту је осветио Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, уз асистенцију архимандрита Леонтија (Алавање) и протопрезвитера Драгослава Косића. Присутни су били и протопрезвитер Мијољуб Матић и протођакон Љубиша Митровић. Изванредни гласови мушког хора „Косово“, под руководством др Стевана Живића, одјекивали су кроз Врт док су одговарали на на чину освећења.

Милутин Миланковић је признат као један од водећих 15 научника свих времена. Национални истраживачки савет Сједињених Држава (TheNational Research Council of the United States) потврдио је његову теорију о климатским променама 1982. године. Он је постао фокус недавних научних истраживања укључујући два УНЕСКО-ова симпосиона ​​2004. и 2009. године. Андре Берхе са Универзитета у Лувену у Белгији, у сарадњи са српским академиком научником Федором Месингером из Вашингтона и Ђорђем Шијачким са Београдског универзитета објавили су радове међународног симпосиона одржаног 2009. године.

Миланковић је аутор најпрецизнијег календара у историји човечанства. Као исправку јулијанског и грегоријанског календара, неке  православне Цркве су га прихватиле после свеправославног саветовања одржаног у Цариграду 1923. године.

Импресивном и разноликом скупу обратио се владика Иринеј надахнуто говорећи о животу и достигнућима Милутина Миланковића. Посебно су поздравили скуп српско-амерички филантроп Алекс Мачаски, који је водио иницијативу за стварање новог Српског културног врта, почев 2006. године; затим физичар и проналазач, професор др Бранимир Главачки-Симић са Универзитета Кејс Вестерн Резерв.

Сви присутни су уживали у кратком програму српских народних песама које је извео мушки хор „Косово“! Посебна пажња је указана Лексу Мачаски-ју који се стара о Српском културном врту.

Извор: Источноамеричка епархија