У Крагујевцу отворене Госпојинске свечаности изложбом икона са Високе школе Српске Православне Цркве за уметности и консервацију

Поводом празника Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који већ више од 140 година слави Саборна црква у Крагујевцу као храмовну славу, свештенство овога храма с благословом Епископа шумадијског Г. Јована организовало је по први пут ове 2010.године Госпојинске свечаности, које ће трајати од 23. до 28. августа 2010. године. Госпојинске свечаности започеле су изложбом радова студената Академије СПЦ за уметности и консервацију из Београда која је отворена 23. августа у 19 сати у Епархијском центру .

Пре отварања изложбе, у холу Епархијског центра све госте су по старом српском обичају, хлебом и сољу, дочекали најмлађи чланови КУД-а Адам Милутиновић - Шамовац из Ђурисела. У присуству Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, свештенства крагујевачких намесништава, професора и студената Академије и верног народа, молитвом Оче наш, коју су отпевали Хор младих Саборне цркве у Крагујевцу и Катедрални октет свети Роман Мелод започеле су Госпојинске свечаности.

На почетку, присутнима се у име свештенства Саборне цркве обратио јереј Зоран Врбашки који се најпре захвалио управи Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију из Београда, а нарочито декану протојереју-ставрофору Радомиру Поповићу и осталим професорима, због велике љубави коју су показали одговарајући на позив братства Саборног храма омогућивши ову изложбу. Нарочито се захвалио мр Драгану Боснићу, професору калиграфије и анатомије и дипломираном фрескописцу г. Владимиру Скерлићу, аутору вечерашње изложбе, и нарочито професору мр јереју Жељку Ђурићу предавачу на катедри Теологија иконе, кога је позвао да се предавањем о богословљу иконе и о раду ове високошколске црквене, акредитоване, установе за уметности и консервацију обрати присутнима.

Професор Ђурић је поздравио све присутне рекавши да кроз ову изложбу својим радовима говоре студенти Високе школе - Академије, а да њихову сталну поставку чине зидови цркава и манастира у којима су они иконописали. Још је говорио и о визуелном карактеру савременог друштва и комуникације у њему и да је улога православне иконе у тој савременој комуникацији да представља позив на молитву. Оне су проповед у бојама и слици, јер човек је биће слике. Када размишљамо и када се сећамо ми мислимо сликама.

После отварања изложбе Катедрални октет св. Роман Мелод отпевао је Достојно јест, а Хор младих из Крагујевца Хвалите имја Господње. Након чега се Октету свети Роман Мелод, Хору младих и подмлатку КУД-а Адам Милутиновић -Шамовац из Ђурисела захвалио јереј Зоран Врбашки, позвавши све присутне да погледају изложене радове.

Извор: Епархија шумадијска - јереј Зоран Врбашки