У кулама московског Кремља откривене зазидане иконе

У Спаској и Никољској кули московског Кремља откривене су древне надвратне иконе које су биле зазидане током совјетског периода и биле сматране изгубљеним. „Чињеница је да су у најмање двије куле пронађене иконе. Ово је епохални догађај, с тачке гледишта културних открића", казао је предсједник Одбора повјереника Фонда Андреја Првозваног, Владимир Јакунин.

Он је изјавио да је Фонд још 2007. године иступио са иницијативом обнове надвратних икона на кулама Кремља. Пројекат је добио подршку власти и благослов блаженопочившег патријарха Московског и све Русије Алексеја II. Априла 2010. године експерти Међуобласног научно-растауратерског центра извршили су у кулама испитивања, која су потврдила хипотезу о очуваности икона под слојем гипса.

По ријечима г. Јакунина, пројекат Фонда „није ограничен само на ове двије куле, већ се ради о томе да су историчари сматрали да у Спаској и Никољској кули има највише основа да се пронађу иконе".

Према постојећим историјским материјалима, у Спаској кули налази се икона са изображењем Спаситеља пред чијим ногама припадају свети Сергије и Варлаам. Икона је насликана у част избављења Москве од опсаде војске кана Махмет-Гиреја 1521. године. Икона светог Николе Чудотворца у Никољској кули потиче с краја XV-почетка XVI вијека. Током грађанског рата 1917. године надвратна икона је била изрешетана мецима, али сами лик Светитеља је сачуван.

„Усхићен сам подвигом људи који су успјели да сачувају ове иконе. То што су они урадили је право чудо људских руку", казао је предсједник Одјељења за односе Цркве и друштва при Московској Патријаршији, протојереј Всеволд Чаплин.

По његовим ријечима „свете иконе сакривене од људских погледа биле су присутне на Црвеном тргу током свих деценија совјетске владавине. Совјетске вође су пролазиле испод њих, параде и демонстрације су се одвијале у њиховом присуству".

„И ко зна, можда су управо захваљујући овоме многи запослени у Кремљу и на Црвеном тргу били избављени од бројних несрећа и, изнад свега, од безумља коме је тадашња идеологија могла лако одвести", сматра о. Всеволд.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса