У Литији у Бијелом Пољу око 12 хиљада верника

У Литији у Бијелом Пољу око 12 хиљада верника
У Литији у Бијелом Пољу око 12 хиљада верника
У Литији у Бијелом Пољу око 12 хиљада верника
У Литији у Бијелом Пољу око 12 хиљада верника

После молебана, који је служен у цркви Светих апостола Петра и Павла, око 12 хиљада верника кренуло је, у молитвеном ходу, ка цркви Светог Николе у Никољцу. Верном народу, придружила се и група верника из Затона, који су пут од 15 километара превалили пешке.

„Сабрали смо се, драга браћо и сестре, да чујемо ријеч Господњу, ријеч Јеванђеља, и да се у овом свијетлом дану помолимо Пресветој Владичици нашој Богородици и Приснодјеви Марији, Мајци Господа нашега Исуса Христа. Коме бисмо се друго молили ако не Мајци Божјој, јер Она има велику смјелост да се моли Сину свом за нас грешне. Господ је рекао: Ко љуби мене, љуби Онога Који је мене послао, ако мене гонише и вас ће гонити. То су ријечи Божје, Које је оставио својим Светим апостолима и ученицима, које је оставио и нама, и будућим покољењима да се кроз њих хранимо и задобијамо живот вјечни“.

„Господ, не само да нас поучава, него нам и предсказује какав ће наш живот бити. Знамо да је Господ дошао, оваплотио се и постао човјек, да би човјек постао Бог. Али, тадашњи човјек није разумио и разапео је Бога. Пљували су Бога, покушали да убију Бога, али је Он трећи дан васкрсао. То је наш пут којим треба да идемо овдје на земљи. Тим путем су ишли и Његови Свети ученици, апостоли, и други Свети угодници Божји све до данашњих дана. Сви велики људи у Цркви Божјој били су гоњени, разапињани”, казао је јереј Милосав Јовановић, подсетивши на гоњење Цркве кроз историју.

И, опет су се, по речима свештеника Милосава Јовановића, незнабошци дигли да прогоне Цркву Христову, да прогоне Христа из Црне Горе.

„Неће дати Бог да се то деси. Свједоци смо безакоња, које се врши над нашом светом Црквом. Дигао се некрст да скрнави наше светиње. Они не знају да су дигли руку на Светог Василија и Светог Петра Цетињског, а познато је како онај који дигне руку на Свеца Божјег завршава. Сабира нас око храмова Божјих Митрополит херцеговачки Василије Острошки Чудотворац. Њему нека је слава и милост. Он овај народ окупља и призива. Надам да неће подићи тужбу да туже Светог Василија, због овог што се дешава. Не би им био први пут, јер не знају ко је Свети Василије. Не знају да је он велики Чудотворац и да се он моли за њих, да се уразуме”, бесједио је свештеник Милосав Јовановић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка