У Лондону од 2001. затворено 500 цркава, а отворено 400 џамија

500 цркава свих верописповести претворене су у приватне домове у Лондону од 2001. године, док је у то исто време отворено 423 нових џамија, често у конвертованим црквеним објектима, према непрофитном Савету Гејстоун Институту за међународну политик и Тхинк Танк. -Лондон је више исламски него многе муслиманске земље заједно, изјављује Маулана Сиед Раза Ризви, један од лондонских водећих исламских духовника. Број Енглеза који се изјашњавају за  англикане опао је између 2012. и 2014. године за 1,7 милиона, од 21 на  17%, док је број муслимана порастао за скоро милион.

Процене кажу да ће до 2020. године број муслимана који похађају молитве бити бар 683.000, док је број хришћана који похађају недељно мису пасти на 679.000. Скоро половина британских муслимана су испод 25 година, док су четвртина хришћани у овој земљи старији од 65 година. -У наредних двадесет година овде ће бити више активних муслимана него посетилаца цркава, рекао је Кит Портјус Вуд, директор Националног секуларног друштва. Са тренутном стопом опадања, у оквиру једне генерације биће три пута више муслимана који похађају молитву у петак неголи посетилаца цркава.

Статистика из 2015. године показују да је најпопуларније име у Енглеској Мухамед, или неко име слично овоме.

Док муслимани брзо насељавају Енглеску, са великим бројем становника у свим већим градовима, укључујући Манчестер (15,8%), Бирмингем (21,8%) и Брадфорд (24,7%), истраживање Центра Знања је показало да се једна трећина британских муслимана не осећа "делом британске културе", што би могло да објасни чињеницу да у Лондону има 100 шеријатских судова. Бивши надбискуп кентерберијски Роуван Вилијамс и главни судија лорд Филипс су предложили да британски закон почне укључивати елементе шеријатског закона.

Извор: православие.ру према Gatestone Institute