У Луксембургу отворена изложба радова протојерејa Војислава Билбије

Луксембург, о. Билбија

У чувеној галерији Културног центра Ренконтре у Луксембургу отворена је изложба радова протојерејa Војислава Билбије, старешине цркве Свете Тројице у Ротердаму и исповедника хашких притвореника.

Иако самоук као уметник, Војислав Билбија је осликао два православна храма, израдио на стотине икона и дуборезе који се нелазе у спрским манастирима. Излагао је у многим европским градовима, од Амстердама, Хилверсума, Лузера, Диселдорфа, Хановера, Берлина, Оснабрика, Брисела до Београда. За о.Билбију се данас може рећи да је најпознатији српски свештеник на Старом континенту. То признање доделила му је држава Луксембург, која је у оквиру програма Година европске културе, одлучила да финансира изложбу ликовних, иконографских и вајарских радова Војислава Билбије. Прота је у Луксембругу добио стан на коришћење да би био ту током изложбе.

- У чувеној галерији Културног центра Ренконтре у Луксембургу отворена је изложба на којој представљам 120 својих радова насталих последњих 30 година. Поред икона, радова у дуборезу излажем и дела у камену, која су плод мојих филозофских размишљања. Највећу пажњу уметничке критике и публике привукла је сатута Нерођено српско дете. То је један доста апокалиптичан приказ мајке Србије, која нас чува као дете, јер је са свих страна окружена аждајама га настоје да нас униште, тако да ми Срби нестанемо, објашњава нам Војислав Билбија своју најуспешнију скулптуру.

Прота ротердамске цркве је у Србији познат већ четири деценије као мајстор каратеа и као стоматолог који је уједно и самоуки сликар и вајар, композитор и појац верских песама, иконописац и свештеник од 1972. године. Војислав Билбија је Никшићанин од породице Радовић, који је рођен у Босанском Грахову.