„У Лутерово име много невоља нането Јеврејима“

Немачки евангелистички бискуп Бедфорд-Штром изразио је жаљење на јеврејско-хришћанском скупу у Франкфурту: -У Лутерово име много невоља нането Јеврејима. Апелом против антисемитизма у недељу је у Франкфурту отворена Недеља братства Јевреја и хришћана. На почетку, у катедрали је додељена медаља Бубер-Розенцвајг протестантској конференцији Покрајинске радне групе хришћана и Јевреја у знак захвалности на залагању око сузбијања непријатељства према Јеврејима.

Председник Савета Евагелистичке Цркве у Немачкој бискуп Хајнрих Бедфорд-Штрохм признао је да је његова Црква "дубоко крива" према јудејству и да је била уплетена у историју антисемитизма. Сећање на то испуњава његову Цркву  великом тугом и срамотом.

Он је најавио да ће покрајинске Цркве Савета Евагелистичке Цркве током десет година одржавати катедру за истраживања и неговање хришћанско-јеврејског дијалога. Бедфорд-Штрохм је такође затражио опроштај "за наношење великих патњи у име Мартина Лутера нашим јеврејским сестрама и браћи".

Премијер Хесеа Фолкер Буфиер охрабривао је дијалог између религија. Такви разговори ће спречити  „да се свако повуче у своју религијску пужју кућицу", рекао је Буфиер. Пожељно је да се муслимани "доследније" прикључују  дијалогу.

Покрајински главни рабин Хенри Брант је, с обзиром на јачање новог антисемитизма, истакао да рад Конференције покрајинске радне групе ни из далека није окончан. Поред тога, због прилива избеглица, њих десетина хиљада, "многи од нас су сав свој живот испунили мржњом према Израелу".

У прошлу суботу увече хришћанско-јеврејска свечаност је одржана у Риму. Том приликом је рабин Андреас Нахама истакао да кроз дијалог треба истицати сличности, а истовремено бити свестан разлика између Јевреја и хришћана.

Такозвана Недеља братства одржана је ове 2017. године под слоганом Сада иди и учи. Програм обухвата око 750 догађаја у више од 100 градова. Организатор је Координациони одбор широм земље са 85 друштава за хришћанско-јеврејску сарадњу. Увек на почетку Недеље братства Координациони одбор, основан 1949. године, почев од 1968. године додељује медаљу Бубер-Розенцвајг. Названа је по јеврејским филозофима Мартину Буберу (1878-1965) и Францу Розенцвајгу (1886-1929). Она се додељује лицима, институцијама или иницијативама за заслуге на разумевању између хришћана и Јевреја. Међу носиоцима медаље налазе се виртуоз на виолини Јехуди Мењухин (1916-1999), бивши немачки председник Рихард фон Вајцзекер (1920-2015) и бивши министар спољних послова Јошка Фишер.

Извор: Катпрес (превод с немачког Информативна служба СПЦ)