У манастиру Добрићево одржан традиционални Тројчиндански сабор

Минулог викенда, на празник силаска Св. Духа на Апостоле, у нашем древном херцеговачком манастиру Добрићеву, традиционално, одржан је Тројчиндански сабор. Ово је по реду тринаести сабор, који је, како је познато обновио високопреподобни игуман манастира Добрићево архимандрит о. Симеон (Биберџић).

Велико саборно весеље је почело у суботу у 17 часова празничким вечерњим богослужењем, а затим је у име преосвећеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г.Григорија сабор отворио преподобни игуман Симеон ријечима:" У име Оца и Сина и Светога Духа Амин! Свети Сава када је стварао Српску Цркву почињао је са молитвом, па ево то чиним и ја овога момента. Драга браћо и сестре, господине начелниче, господине пуковниче и остали ево и ове године дочеках да с вама заједно прославим овај 13. добрићевски сабор. Пред очи ми излазе слике првога сабора одржаног овдје пред овим манастиром када нас је било онако у малом броју. Жао ми је што овдје сада не могу свога великога сарадника поздравити професора Бранка Џелетовића, који ми је много помогао приликом оснивања добрићевског сабора. Молим се свемогућем Господу нека му олакша у његовој болести и подари му добро здравље. У име његовог преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г Григорија, Епископа Атанасија и у своје лично име срдачно вам честитам браћо и сестре овај велики празник и желим свако добро од Господа, изобиље здравља и духовне радости. Добро дошли у ову свету нашу обитељ. Живили на многаја љета." 

Након благослова о. Симеона славље се наставило културно-умјетничким програмом који је припремило КПД „Просвјета" из Билеће игром, пјесмом и дружењем, а све у складу са нашим народним обичајима.

Недељни програм, на сам дан празника, је почео Св. Литургијом којом је началствовао архим. о. Симеон, а саслуживали су требињски свештеници о. Никица и о. Дражен. Литургији је присуствовао велики број вјерника из Билеће, Требиња, осталих дјелова Босне и Херцеговине, као и Црне Горе и Србије. Начелник општине Билећа др. Славко Бекан увеличао је својим присуством и празнично вечерње богослужење у суботу, као и недељну Св Литургију. Посебну радост на богослужењима су приредила дјеца  црквеног хора "Свети Сава" из Билеће, који су својим гласом изазивала најдубља осјећања код вјерног народа.

Послије Св. Литургије започео је такмичарски дио програма. Овај радосни празник и овај дан који нам дарова Господ украсио је лица присутних искреним осмјесима на лицима, а љубављу и добротом у срцима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка