У манастиру Светог Саве код канбере устоличен нови епископ аустралијско-новозеландски г. Милутин

На дан Светог мученика ђакона Авакума 30. децембра 2003. године, на Светој Литургији уз саслужење 38 свештеника и три ђакона из обе епархије у Аустралији, Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор, као изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве устоличио је у трон Епископа аустралијско-новозеландског, Новограчаничке митрополије, Преосвећеног Г. Милутина.

Свечани чин је обављен у присуству мноштва верних, као и дипломатских представника Србије и Црне Горе. У приступној беседи, Епископ Милутин је посебно истакао значај обнове монаштва, како у овој Епархији, тако и уопште у Цркви, и позвао све верне на пут личног подвига у Христу Господу.

Следећег дана, 31. децембра 2003. одржан је у присуству двојице Епископа братски састанак свештенства на коме је изражена непоколебива спремност пастира да и даље изграђује духовно јединство српског народа у Аустралији и Новом Зеланду, упркос свим тешкоћама са којима се на том путу сусреће. Свештенство и монаштво обе Епархије, имаће у виду најпре интерес спасења сваког појединца, а новом Епископу обећава послушност и оданост у његовом управо започетом правилном управљању речју истине.

Протојереј Србољуб Милетић