У Mитрополији црногорско-приморској почеле Светосавске свечаности

Традиционалним светосавским академијамау Митрополији Црногорско-приморској синоћ су почеле светосавске свечаности. Његово Високопреосвештенство АрхиепископЦетињски и Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије поздравио јесиноћ и благословио учеснике светосавске академије у Колашину.

Светосавску бесједу одржао је пјесникМомир Војводић који је подсјетио да је Растко Немањић имао седамнаест годинакада се «искрао оцу и мајци и кренуо небеским путем». «Кренуо је тим путем даживи по Јеванђељу, иако му је отац био одредио да влада најљепшим дијеломсрпске државе, Херцеговином од Лима до Пељешца. Али млади Растко није желиоземаљски трон, јер је жудио за Христом», казао је Војводић.

«Он у својим писмима каже: мој Исус.Боже, која је то била љубав, које је то било Божје огледало. И одбјеже од оца уХиландар, замонаши се и постаде Сава. Те ноћи се родило много добара српскомроду. Ја, као српски национални пјесник вазда понављам да се тада родила српскапоезија. Родила се литургијска поезија, родила се велмошка књижевност којом сможивјели, мислили, дисали и писали од Светога Саве до Вука Караџића», рекао јеон.

«Само смо ми народ збињен од Беча иосталих европских несрећа, олако заборавили осам вјекова и кренули само заВуком, док се није Меша Селимовић сјетио и написао књигу опомене «За и противВука». Нема ту против, него - за Саву иза Вука», поручио је Војводић.

У програму академије учествовали су ХорСветог Марка из Подгорице, дјеца са вјеронауке при колашинском храму СветогДимитрија, фолклорни ансамбл из Колашина и гуслар Максим Јовановић.

Светосавске академије синоћ су одржане уУлцињу и Бару.

Барска академија, коју су организовалитамошња Црквена општина и Српско културно-просветно друштво била је посвећена и790-ој годишњици Митрополије Црногорско-приморске. Учеснике је поздравио и скупблагословио Преосвећени Епископ Диоклијски игуман манастира Острог ГосподинЈован, а светосавску бесједу одржао је књижевник Благоје Баковић.

На акдемији у Улцињу сватосавску бесједује изговорио књижевник Селимир Радуловић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска