У Москви организовани курсеви гестовног говора

У московском храму Свих светих просијавших у земљи руској, у Новокасину, започели су курсеви за изучавање гестовног говора. Курсеве организује Центар за рад с глувима и наглувим, који функционише у храму од октобра 2015. године.

Старешина храма протојереј Михаил Зазвонов је казао: „Многи људи желе да искрено помогну глувима, а наш задатак је био да створимо услове за реализацију курсева“.

На отварању курса  24. фебруара било је присутно 50 лица, при чему је међу слушаоцима било и младих људи и пензионера. „Изненадио ме је број људи који желе да овладају гестовним говором“, казао је руководилац Центра ђакон Артемије Овчаренко.  „Истовремено се дивим и радујем што су ти људи дошли не само из Московске области, него и из далеких других области, нпр. Калушке и Тверске“.

Специфичност курса је његов црквени карактер. Поред речи у свакодневној употреби, слушаоци се упознају с преводом на гестовни говор црквених термина и молитви, а они који успешно савладају градиво, могу учествовати у сурдопреводу Литургије.

Курсеви се одржавају сваке среде и трају до краја маја. Они слушаоци који успешно заврше садашњи ниво гестовног говора,  идуће године пратиће овај курс на вишем нивоу.

Црквена помоћ  глувима озбиљно је активизирана последње две године. По благослову Патријарха Кирила, 2014. г. при Синодалном  харитативном одељењу основан је Координациони центар за рад с глувима, слепоглувима и наглувима. Данас на територији Русије с глувима се ради у 50 парохија Руске Цркве, док се у 9 парохиja брину о слепоглувима.

Курсевима руководе стручњаци. Па и само Синодално одељење је објавилио неколико тематских методичних приручника за овакава лица, као што су „100 фраза на руском гестовног говора; приручник за свештенослужитеље“ и „Инвалид у храму: помоћ људима с проблемима слуха и вида“.

Извор: Патриархиа.ру (превео Радомир Ракић)