У Москви отворен међународни симпосион новозаветника

Септембра 26, 2016. г., у Москви је у конференцијској сали „Даниловскаја“ започео с радом седми  међународни Симпосион источноевропских и западних изучавалаца Новога завета (Seventh East-West Symposium of New Testament Scholars) на тему „Историја и богословље у јеванђелским извештајима“.

Организатори симпосиона су међународно Друштво истраживача Новога завета и Факултет за посдтипломске и докторске студије светих Кирила и Методија.

Учеснике је поздравио проф. Карл-Вилхелм Нибур, познати стручњак за Нови завет на Јенском универзитету (Немачка). Он је истакао да наведена тема пружа могућност широког приступа библистици, и позвао све учеснике да доживе духовну снагу Библије. „Данас се сусрећемо на научној конференцији која обједињује учењаке из целога света и различитих црквених традиција и вероисповести, и чак стручњаке, који евентуално не припадају ниједном вероисповедању. Ово изражава онај амбијент и ситуацију у којој се налази савремна библистика,“ казао је он.

Са своје стране председник стручног савета по богословским питањима, председник Руског државног хуманистичког универзитета проф. Е. И. Пивовар је нагласио: „За нас је веома важно одржавање таквог симписиона, важна је чињеница ове конференције и што је она отворена свету“.

Ректор Факултета за постдипломске и докторске студије  светих Кирила и Методија, Митрополит волоколамски Иларион, иначе председник Библијско-богословске комисије, рекао је, између осталог: „Радује ме што Вас могу поздравити на Седмом источноевропском симпосиону истраживача Новога завета, што је један од најважнијих пројеката од међународног значаја посвећених актуелним питањима савремене библијске науке. Ова питања су многострана: она обухватају и област библијских превода и нова рукописна сведочанства Светога Писма, и археолошка открића, и традицију светоотачког тумачења Библије, како у њиховом историјском контексту, тако и у њиховом преламању у савременом животу хришћанске Цркве.“

Митрополит Иларион је затим иступио с програмским предавањем на тему „Демитологизација новозаветне науке“, у којем је позвао на одбацивање разних врста научних митова којима је била обасипана новозаветна наука у 19. и 20. веку. У својем излагању Владика је разголитио највише распрострањене митове који су настали међу специјалистима који су се трудили да реконструишу лик „историјског Исуса“.

 „Основица за новозаветна истраживања треба да буде текст Јеванђеља у њеном интегралном виду, које треба истраживати како у његовом историјском контексту, тако и с богосковске тачке гледишта,“ сматра Високопреосвећени. Још један значајан задатак библијске науке јесте тумачење Исусових речи у контексту предања које је Црква изградила. „При овом не смемо игнорисати резултате савременог истраживања; међутим, к њима треба прилазити критички, одвајајући пшеницу од плеве,“ истакао је он.

У симпосиону учествује око 70 библиста из земаља Савеза Независних Држава, балтичких земаља, Бугарске, Мађарске, Македоније, Пољске, Србије, као и из САД и Западне Европе.  Међу њима су: проф. Новога завета са Емори универзитета (Атланта, САД) Чарлс Холидеј, проф. Новога азвета Универзитета у Фрибургу (Швајцарска) Томас Шумахер, шеф катедре библистике на Петроградском универзитету проф. А.А. Алексејев, и др.

Током радом симпосиона биће прочитано десет  прадавња угледних новозаветника, а радиће се и у секцијама и у три тематска семинара. Симписион се окончава 30. септтембра.

Извор: Патриархиа.ру (превод с руског Радомира Ракића)