У Москви ове године упркос ограничењима изграђено 30 цркава

The new Sts. Cyril and Methodius Church in northeastern Moscow. Photo: v-resin.ruУпркос ограничењима због вируса корона, градња нових православних цркава у Москви ове године надмашава план и програм.

„Ако у само једном дистрикту започнемо изградњу три цркве, тада ћемо премашити укупни на план који води рачуна о изградњу цркава у 2020. години“, рекао је Његово Преосвештенство епископ Парамон, начелник Финансијског и економског одељења Московске Патријаршије за време инспекције грађевинских пројеката у источном дистрикту Москве.

Ове године је већ изграђено и освећено девет цркава, а још девет је готово. „Укупно, ове године, упркос пандемији, грађевински радници су направили подвиг - у основи је завршена изградња 18 цркава, а ми смо ове године почели да градимо још најмање 10-12 цркава у целој Москви“, коментарише заменик Државне думе Владимир Ресин, директор Програма 200, који је током протекле деценије градио цркве широм престонице.

Програм има за циљ изградњу довољно цркава тако да  сваки становник Москве може доћи до њих  пешке. Покренут је пре 10 година на иницијативу патријарха Кирила.

Изградња цркава у оквиру овог Програма финансира се искључиво добротворним прилозима. У јулу је директор Ресин известио да добротвори и парохијани годишње донирају скоро 41 милион долара за изградњу цркава. Програм је највећи добротворни пројекат у савременој руској историји.

Цркве постају духовни и социјални центри у својим окрузима, приметио је митрополит вологдски Игнатије, који је коаутор нове књиге посвећене 10. годишњици Програма. „Према њему, спроводе се велике активности за просвећивање и уједињење наших грађана, желимо да ојачамо духовне везе нашег друштва. Надајмо се да ће уз Божју помоћ семе које данас сејемо у младо тле донети много плодова.“

Књига је привукла више пажње Програму, рекао је директор Ресин, а људи из других области Русије почели су да траже  обнављање појединих цркава у својим регионима или покретање сличних програма.

До данас је изграђена половина првобитно планираних цркава, док је сам Програм 200 премашио свој првобитни циљ од 200 цркава.

Извор: Orthochristian.com