У Москви почео 11. светски Руски народни Сабор

Под слоганом «Богатство и сиромаштво - историјски изазови Русије», у свечаној дворани Храма Христа Спаситеља у Москви, јуче је почео са радом 11. светски руски народни Сабор.

Сабор је свечано отворио Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Алексеј II, који је у уводном слову између осталог истакао да « у савременом руском друштву теку процеси, који потребују сталну пажњу, јер се дотичу најширих слојева насељења». Ти процеси се, према речима Сватјејшег Патријарха Алексија, односе на « материјално раслојавање руског друштва, покушаје преоријентације сазнања руског друштва на искључиво материјалне вредности, а такође и на пропаганду култа богаћења, која одјекује са академских катедри, политичких и друштвених трибина и страница средстава масовних информација».

Свјатјејши Патријарх Алексеј је подвукао да «уколико је богатство повезано са суровошћу и глувошћу за потребе ближњих оно је греховно. Но, у исто време, и сиромаштво може одвести човека у стање унинија и гурнути на преступни пут», истакао је Патријарх Алексеј. Због тога се, по речима предстојатеља Руске Цркве, «превазилажење сиромаштва, јавља једним од најважнијих задатака за руско друштво» који се може решити «само изградњом етички оријентисане економике и устројавањем система социјалне одговорности».

На крају уводне беседе, Руски патријарх изразио је «наду да ће дискусије на Свјетском руском народном сабору носити конструктивни карактер и послужити добру народа».
На овогодишњем Светском руском народном сабору, поред Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије Алексеја II, учествоваће и високи великодостојници РПЦ, угледни државни функционери Руске федерације, као и многи истакнути научни и културни делатници из земље и иностранства.

На данашњем свечаном отварању прочитано је и поздравно слово председника РФ Владимира Владимировича Путина. Речи подршке руског председника прочитао је његов опуномоћеник у Централном федералном округу Георгиј Полтавченко. Председник Путин је у поздравном слову посебно истакао да «ефикасно решење задатка превазилажења сиромаштва» у руском друштву, «не зависи само од економског развитка земље, него и од стања моралног здравља људи». Поздравна слова овом значајном руском сабору упутили су и председник Државне думе РФ Борис Гризлов и председник владе Украјине Виктор Јанукович.

Светски руски народни сабор је међународна друштвена организација која брине о садашњости и будућности Русије. Сабор је основан 1993 г. и његова глава је Патријарх Московски и целе Русије Алексеј II.

У току овогодишњег рада биће организовано пет различитих секција, а као гост Сабора, на секцији која се бави питањем пријатељских односа словенских народа и руске државе, свој реферат ће изложити сабрат цетињског манастира и студент Московске духовне академије јеромонах Петар Драгојловић. Наслов његовог реферата биће «Најновија страдања српског народа на Косову и Метохији». Реферат има за циљ да нашим руским пријатељима приближи реалност огромних људских патњи православних Срба на Космету и укаже на опасност неправедности решења које се преко предлога за будући статус Косова и Метохије финског дипломате Мартија Ахтисарија покушава наметнути држави Србији и српском словенском народу.

Владе Капларевић