У Нотр-Даму служена православна свеноћница уочи празника Светог Дионисија Ареопагита

Православно свеноћно бденије служено је 9. октобра у париској цркви Нотр-дам, поводом празника светог Дионисија, првог париског епископа, кога једнако поштују православци и католици.

Свечаним богослужењем началствовао је поглавар епархије Константинопољске Патријаршије у Француској, Митрополит галски Емануил.

Свети Дионисије Ареопагит – свештеномученик, један од седамдесеторице апостола. Био је атински аристократа, којега је у хришћансто обратио свети апостол Павле за вријеме своје знамените бесједе у атинском ареопагу.

Сагласно црквеној традицији која је формирана прије деветог вијека, Дионисије Ареопагит је постао први епископ Атине, а касније први епископ града Паризеје (савремени Париз) гдје је скончао мученичком смрћу. По предању, кажњен је на планини у околини Париза, која је касније названа Монмартр (Гора Мученика). Над мјестом погребења светог Дионисија касније је подигнут манастир под његовим именом, који је затим постао познат као бенедиктинска опатија Сен Дени, у којој су сахрањивани француски краљеви.

Данас је у научној литератури одржана разлика између светог Дионисија Ареопагита и светог Дионисија Париског. Међутим, они се поистовјећују у календарима свих савремених Православних цркава. Римокатоличка црква такође подржава ту идентификацију.

Сјећање на светог Дионисија Православна црква обиљежава 3. октобра и 4. јануара ( у Сабору 70 апостола), а западни хришћани 9. октобра.

Извор: Митрополија црногорско-приморска