У обнову Хиландара до сада уложено око 3,5 милиона евра

Директор Задужбине Хиландар Миливој Ранђић изјавио је да је до сада у обнову манастира Хиландар који је изгорео у мартовском пожару 2004. године уложено око 3,5 милиона евра и да је реконструисан значајан део инфраструктуре и смештајних капацитета.

Ранђић је агенцији Бета рекао да су у протекле две године завршени велики капацитети за смештај гостију и радника, а реконструкција манастирског Конака из 1814. године ушла је у завршну фазу.Он је казао да би на пролеће требало да буде завршен идејни пројекат за реконструкцију Конака подигнутог 1821. године, вредан око 5 милиона евра. "Осим северног дела манастира који је изгорео, планирају се и радови на реконструкцији јужног крила који вековима није обнављан како би се омогућила одрживост и живот манастира", рекао је Ранђић.

Он је казао да је Грчки Центар за заштиту светогорског наслеђа усвојио документ који су сачинили стручњаци манастира и задужбине Хиландара о обнови који покрива више зона манастира и тај документ ће како је додао за месец дана бити представљен у Београду.

Влада Републике Србије до сада је уложила три милиона евра у обнову Хиландара, а у наредних седам година предвиђено је да се за обнову три тешко оштећене манастирске зграде издвоји још седам милиона евра. Према Ранђићевим речима за обнову манастира до сада је прикупљено око пет милиона евра које су највећим делом издвојиле држава и Српска Православна Црква преко донација грађана Србије и Срба из дијаспоре.

Подсећамо да је манастир Хиландар, који су крајем 12. века основали Свети Симеон (Стефан Немања) и његов син Свети Сава, пожар захватио ноћу 4. марта 2004. године, у ком је изгорео североисточни део комплекса у коме су биле монашке ћелије, гостопримница, Бели конак, те административни део манастира и књижара.

Извор: Блиц, 5. март 2007