У Павином Пољу прослављена храмовна слава Успења Пресвете Богородице

У Павином Пољу прослављена храмовна слава Успења Пресвете Богородице
У Павином Пољу прослављена храмовна слава Успења Пресвете Богородице
У Павином Пољу прослављена храмовна слава Успења Пресвете Богородице
У Павином Пољу прослављена храмовна слава Успења Пресвете Богородице

У цркви Успења Пресвете Богородице у Павином Пољу код Бијелог Поља јуче је прослављена храмовна слава. Литургијом је началствовао игуман манастира Златеш Николај, уз саслужење јереја Николе Скопљака.

Послије Литургије, причешћа вјерника и резања славског колача у парохијском дому је приређена трпеза љубави, коју је припремила продица Мијајла Ашанина из Бијелог Поља.

Обраћајући се словом поуке о. Никола је казао да нас је овога дана у светом храму сабрала Превета Богородица и увијек Дјева Марија.

“Овај нам празник даје повод да сваки човјек који је створен и живи на овом свијету размишља о свом постојању, одакле је, шта ради на овој земљи и каква је његова будућност. Управо овај велики празник нам даје одговоре на та тешка. Читајући свето писмо старог и новог завјета усавршавамо се духовно колико је то могуће, али нам опет у подсвијести стоји неизвјесност шта нас чека у будућности и на то питање нам одговор даје овај празник."

"Света Богородица, мајка Господа нашег Исуса Христа спомиње се још у старом завјету. Говори се за шта се она спрема и да ће бити чисти храм Духа светога и да је она та “која ће учестововати у тајни богоовлапоћења Господа нашег Исуса Христа”. Она је та којој свакодневно појемо пјесме у богослужењима, а можемо видјети како је лијепо и дивно описана кроз богослужбене књиге. У који год свети храм уђемо наћи ћемо Богородицу насликану до самог Исуса Христа, њеног сина, и видјећемо колико она значи у нашим животима. И ко год је призива у помоћ и моли се она га прима под своје окриље као свога сина и заступа нас пред лицем Божјим, када се једног дана нађемо пред славом Очевом, када будемо давали одговор на Христовом суду. Зато треба да јој се молимо, јер нам је она нам је дала наду у нови живот својим Успењем –данашњим празником”, бесједио је о. Никола.

Он је подсјетио да је Пресвету Богородицу о пресељењу из овог живота у окриље сина својега Господа Исуса Христа три дана раније благовијестио Архангел Гаврило.

“А када се упокојила апостол Тома није био ту и када је послије три дана отишао у Гестиманију да посјети гроб Пресвете Богородице, и када су отворили гроб њенога тијела није било. И заиста су се тада испуниле ријечи Архангела Гаврила. И она је та која моли Господа Исуса Христа за наша сагрешења а наше је да се молимо Богородици и њеном сину Господу Исусу Христу који нам је подарио живот вјечни, који треба да задобијемо овдје на земљи, кроз пост, молитву, покајање , причешће и евхаристију”, бесједио је он.

Бројне вјернике поздравио је и старешина цркве Зоран Богавац, отац Николај а исред породице Ашанин добродошлицу вјерном народу је пожелио Синиша Ашанин.

За кума славе за следећу годину се пријавило Завичајно удружење “Вранеш”.
У културном дијелу програма своје стихове су казивали пјесници Ускочко-гусларског удружења “Петар Кршикапа”: Радојица Рајо Булатовић, Живојица Жићо Кекић, Слободан Чуровић, Борислав Голубовић, Момо Миликић и Веселин Вујовић Вивет.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка