У Подгорици одржан састанак Почасног одбора за прославу 17 вјекова Миланског едикта

У Подгорици одржан састанак Почасног одбора за обиљежавање 1700- годишњице Миланског едикта у оквиру којег ће се извршити освећење подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења . Предсједавао је предсједник Црне Горе Филип Вујановић, који је и предсједник Одбора.

Из Вујановићевог кабинета је саопштено да је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у име Митрополије црногорско-приморске обавијестио чланове Одбора о активностима Митрополије поводом обиљежавања 1700 година Миланског едикта и освећења Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Додаје се да је Митрополит исказао је увјерење да ће ове припреме обезбиједити да овај јединствени догађај у православљу Црне Горе, по вриједности и значају и црквеним великодостојницима који ће бити присутни, буде примјерен његовом историјском мјесту и изнио очекивање да држава пружи максималну подршку и помоћ у организацији овог значајног скупа.

„Предсједник Вујановић и чланови Почасног одбора, пренијели су Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, спремност државе да у оквиру својих активности максимално помогне обиљежавању 1700-годишњице Миланског едикта и освећењу Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици“, закључено је у саопштењу.

Састанку Одбора присисуствовао је и Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије.

Поред Вујановића, чланови Почасног одбора су и потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић, министар за људска и мањинска права Суад Нумановић, министар здравља Миодраг Радуновић и градоначелник Подгорице Миомир Мугоша.

Извор: Митрополија црногорско-приморска