У Подгорици сахрањени земни остаци Богдана Радевића из Пећи, пострадалог од шиптарских терориста јуна 1999. године

У Подгорици сахрањени земни остаци Богдана Радевића из Пећи, пострадалог од шиптарских терориста јуна 1999. године

У суботу 8. октобра на градском гробљу Чепурци у Подгорици сахрањен је Богдан Радевић из Пећи кога су албански терористи мученички убили 1999. године.

Опело пострадалом Богдану служио је Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење подгоричких свештеника.

У потресној бесједи Митрополит Амфилохије је поручио да служећи опело Богдану, ми служимо опело свима који су пострадали од НАТО – агарјанске безбожне руке.

„Рахиља плаче за дјецом својом и неће се утјешити, јер их нема. Мајка Југовића до Милене Радевић плаче за дјецом својом и неће се утјешити. Данас испраћамо нашег Богдана Радошева Радевића са молитвом да га Господ упокоји у њедрима Авраама, Исака и Јакова, у њедрима Симеона Мироточивог и Светога Стефана, краља Дечанскога“.

„Пронађене су његове кости после дванаест година и кости многе дјеце мајке Југовића и Рахиљине кости. Данас, ево, помињемо и сина Богдановог Ивана и са њиме пострадалу дјецу у „Панди“ у Пећи, чијом смрћу је и започело крваво коло на Косову и Метохији. Данас вршимо опијело свима онима којима није извршено од 1999. до данас“.

„Ево га Богдан, дошао међу нас, у престони град Црне Горе, да га цјеливамо и да се у његово име застидимо пред црногорском влашћу, не пред Црном Гором, која се одрекла његових костију и која је пљунула на кости свих оних који су од времена краља и господара Николе Првог Петровића уградили своје кости у слободу Косова и Метохије“.

„Никада се прије у историји Црне Горе није догодило да се нађе власт која се одриче своје земље, костију својих синова и својих Светиња, као што је то учинила ова данашња власт у Црној Гори. Једно је сигурно: земља коју нам је Бог дао, у коју су уграђене кости оваквих витезова какав је Богдан Радевић и његов син Иван, земља која је украшена Светињама, земља коју чува краљ српски Стефан Дечански, земља патријараха српских, коју чува преподобни Јоаникије Девички и Петар Коришки – та земља никада не може и не смије бити изгубљена“.

„Свједок тога је и Богдан Радошев Радевић. Његов долазак овдје међу нас представља опомену, на првом мјесту онима који су пљунули на његове кости, на кости наше дјеце и на оне који су освештали својом жртвом Свету земљу Косова и Метохије. Бог нека подари покоја нашем Богдану и нека његове свештене кости буду сјеме будуће правде Божје и слободе за ону земљу и оне Светиње за које је жртвовао живот свој“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Богдана Радевића су шиптарски екстремисти 24. јуна 1999. године отели и од тада није се знало за његову судбину.

Извор: Митрополија црногорско-приморска