У посети антиохијском митрополиту и парохији у Мадријаги

У посети антиохијском митрополиту и парохији у Мадријаги
У посети антиохијском митрополиту и парохији у Мадријаги
У посети антиохијском митрополиту и парохији у Мадријаги
У посети антиохијском митрополиту и парохији у Мадријаги

Митрополит Амфилохије посетио седиште Антиохијске Цркве у Буенос Ајресу и парохију у Генерал Мадријаги

Дана 30. новембра 2017. године Митрополит црногорско-приморски и администратор буеносајрески и јужно-централноамерички г. Амфилохије у пратњи пароха оца Естебана Јовановића и протођакона Владимира Јарамаза одазвао се позиву Митрополита буеносајреског г. Силуана и посјетио Катедралну цркву Светог Ђорђа и седиште Епархије Антиохијске Цркве у Буенос Ајресу.

У веома срдачном и отвореном разговору Високопреосвећени Митрополити су разговарали о улози и будућности Православне Цркве у Аргентини и Јужној Америци. Владике су констатовале велику потребу за превођењем и штампањем књига на шпанском језику ради ширења и мисије наше свете Цркве. На крају разговора архијереји су размијенили поклоне и још једном истакли да је велика радост што ове две епархије сестринских Црквава имају веома добру сарадњу.

Митрополит Амфилохије 1. децембра 2017. године наставља канонску посету у Еквадору и Колумбији где ће посјетити парохијске заједнице у Гвајакилу и Боготи.

У среду, 29. новембра 2017. године, када Православна Црква празнује Светог Григорија Неокесријског, Митрополит црногорско-приморски и администратор буеносајрески и јужно-централноамерички г. Амфилохије у пратњи пароха оца Естебана Јовановића и протођакона Владимира Јарамаза посетио је православну парохију града Генерал Мадаријаге који се налази на 400 километара јужно од Буенос Ајреса.

Овом приликом Митрополит је био гост удружења Његош. У седишту удружења Митрополит је благословио да се одслужи велико вечерње са петохљебницом после које је и архипастирском беседом поучио окупљени верни народ.

Иначе, у Мадаријаги живи око 100 породица које су пореклом из Црне Горе и које веома држе до своје вере православне и чувају своје корене. Посебно је упечатљиво било то што људи које смо срели много воле Црну Гору, причају о њој, иако већина њих никада нису били у родној земљи својих предака. Од својих родитеља научили су да говоре српски језик и то са сачуваним подгоричким, никшићким или цетињским акцентом.

После вечерње службе митрополит Амфилохије је дао интервју за локалне новине Тривуна и регионалну телевизију Канал 3.

Повезане вести:

Извор: Митрополија црногорско-приморска