У посети знаменитостима нишког краја

У посети знаменитостима нишког краја
У посети знаменитостима нишког краја
У посети знаменитостима нишког краја
У посети знаменитостима нишког краја

У недељу, 9. октобра 2016. године, 75 ученика краљевачке Гимназије са професором протојерејем Миломиром Радићем кренули су на излет током које г су посетили манастир Светог Романа, археолошко налазиште Медијану, културно-историјски споменик Ћеле-кулу и Саборну цркву нишке Епархије.

Прва одредница на путовању био је манастир Светог Романа, где су ученици присуствовали светој Литургији. Овај манастир, један од најстаријих у Србији, посвећен је Благовестима Пресвете Богородице. Подигнут је на месту где се подвизивао и упокојио преподобни Роман Синаит, чије се свете мошти и данас чувају у манастирској цркви. Након свете Литургије ученике су угостили монаси ове светиње.

Затим су се ученици упутили ка Медијани, архолошком налазишту на периферији Ниша, где су имали прилику да виде остатке царске виле у којој је Константин Велики боравио, с обзиром да је често посећивао родни град. Импозантни мозаици очувани до данас сведоче о сјају римске уметности раног 4. века.

У наставку путовања ученици су посетили Ћеле-кулу, симбол страдања срског народа у борби против турског окупатора. Вероучитељ протојереј Миломир прочитао је говор Светог владике Николаја на Видовдан 1916. године у цркви Светог Павла у Лондону.

Излет је завршен обиласком цркве посвећене Силаску Светог Духа на Апостоле, која је уједно и Саборни храм нишке Епархије. Протојереј Миодраг Павловић упознао је ученика са историјом овог велелепног храма.

Извор: Епархија жичка