У Русији отворен први Божићни фестивал духовне музике

Са благословом Патријарха московског и све Русије 9. јануара 2011. године, у Московском међународном дому музике је отворен Божићни фестивал духовне музике на коме су учествовали музичари и хорови из Русије, Јерменије, Велике Британије и Србије. Фестивал су свечано отворили В. Т. Спиваков, председник Међународном дому музике у Москви и Митрополит волоколамски Г. Иларион.

Програм фестивала отворио је Московски Синодални хор под диригентском палицом А.А.Пузакова. Хор је извео тропар и кондак Божића на музику А.Д.Касталского, и изабране песме из Свете Литургије Јована Златоуста по С.В.Рахмањинова, из богослужења Великог поста и Пасхе по Н.С.Голованова, Херувимску песму по Митрополиту волоколамскогог Илариона, али и духовне песме савремених композитора А.О. Вискова и А.Л. Рибникова.

Програм фестивала ће трајати до 23. јануара 2011. године, а наступиће хор Вестминстерске палате (Лондон, Велика Британија), хор Светог Стефана Дечанског (Нови Сад, Србија) и хор Првопрестолног Ечмиадзина (Јерменија), и хорови из Русије: мушки хор московског Сретењског ставропигијалног манастира и хор Академије музичке уметности В.С. Попова.

Извор: www.mospat.ru