У Сан Франциску обележавају 20-годишњицу канонизације Светог Јована Шангајског

У Саборној цркви посвећеној икони Матере Божје Радост Свих Ожалошћених, Западноамеричка епархија Руске Заграничне Цркве служењем свеноћног бденија 28. јуна 2014. започела је торжества поводом 20-годишњице пројаве у лику Светих Светитеља Јована (Максимовича).

Пред почетак богослужења свештенство и верни су изашли у сусрет светињи руског расејања – Чудотворној Курској-Коренској икони Матере Божије „Знамење“, која је донета из Саборне цркве у Њујорку. У наставку је обављен чин наречења у Епископа Николаја (Ољховског). Он је изабран за Епископа менхетнског, као викар Источноамеричке епархије, 19. фебруара 2014. на заседању Архијерејског Синода Руске Заграничне Цркве. Избор је потврдио Свети Синод Руске Православне Цркве 19. марта 2014. године.

Чином наречења началствовао је првојерарх Руске Заграничне Цркве Митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион уз учешће других архијереја Заграничне Цркве.

Наредног дана обављена је хиротонија у Саборној цркви у Сан Франциску поводом 20-годишњице канонизације Св. Јована Шангајског.

Наиме, после Божанске Литургије свештенство и верни су пошли у литију око цркве, да би у наставку свечано био читан акатист пред чесним моштима Светитеља Шангајског.

Извор: Московска Патријаршија