У славу великог Његоша

У току ове године низом културних манифестација и црквено-народних свечаности у Беранама је обиљежени су велики јубилеји: 800 година Ђурђевих Ступова, престоног храма Епархије будимљанско-никшићке, и 200. годишњица рођења Митрополита и владара црногорског, и највећег српског пјесника Петра II Петровића Његоша.

Са жељом да на крају године ових великих јубилеја још једном подсјети на њих и искаже радост што нас је Господ удостојио да будемо они који славе овако велике и значајне датуме из прошлости свога народа, у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Беране, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, у великој сали Центра за културу у Беранама 20. децембра 2013. године је одржано музичко-наративно вече под називом "У славу стожера".

Вечери је, у препуној сали, присуствовао и владика Јоаникије, бројни културни и јавни радници из Берана, као и представници друштвеног и политичког живота, међу којима и г. Вука Голубовић, предсједник општине Беране.

Кроз једночасовну причу о Ђурђевим Ступовима и Његошу, започету од времена Светога Саве, уз клавирску и виолинску пратњу, хорско и соло појање, глумачке дијалоге и видео презентације, дочарано је, на пријемчив начин, осмовјековно трајање Манастира и подсјећено на непоновљив пјеснички геније и поетско-философски исказ пустињака цетињског и ловћенског тајновидца.

У програму су учествовали: Дјечји црквени хор Свете мати Анастасије са диригентом проф. Андријаном Вучетић-Обадовић, свештеник Милош Цицмил, појац, Наталија Дјаченко, клавир, Драгана Поповић, виолина, Васко Драговић, наратор, Лука Нововић у улози Растка Немањића, Лука Рачић у улози руског монаха и Светог Саве, Александар Цимбаљевић се представио ликом игумана Мојсија Зечевића, Зоран Дабетић ликом Његошевим, коло из Горског вијенца казивале су: Сара Дашић, Наташа Дабетић, Катарина Спалевић, Јована Маљај, Анђела Вукићевић, редитељ програма била је Хана Међедовић-Шаботић, адаптацију текста урадио је Влајко Ћулафић, а за мултимедијски приказ задужен је био Владимир Шћекић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

У славу великог Његоша
У славу великог Његоша
У славу великог Његоша
У славу великог Његоша