У Сочију почео Међународни форум словенског пријатељства

У руском граду Сочију у организацији РПЦ и руске државе 13. јуна 2008. године је почео Четврти међународни форум словенског пријатељства. 

Поред представника осталих словенских Православних Цркава на скупу учествују и представници Српске Православне Цркве. Митрополију Црногорско-приморску представља јеромонах Петар (Драгојловић), сабрат Цетињског манастира и дипломирани црквени историчар.

«Овај скуп се одржава у склопу прославе 1020 година од крштења Русије», казао је Радио-Светигори отац Петар у јављању из Сочија. «На форуму учествују представници Русије, Црне Горе, Србије, Украјине, Белорусије и Бугарске. Као представници СПЦ на форуму учествујемо нас неколико дипломираних студената Московске духовне академије».

Отац Петар је 15. јуна говорио на тему «Кратки осврт на историјски ход и савремено стање Православне Цркве у Црној Гори». Истог дана, Отац Петар је са локалним свештеником, оцем Александром, служио Свету литургију у мјесном храму Казанске иконе Мајке Божије. У предграђу Сочија Дагомишу, иначе, постоји нови храм Светог Саве Српскога који је саградила тамошња српска заједница.

Скуп у Сочију трајаће до 25. јуна, до када ће отац Петар и остали представници наше помјесне Цркве активно учествивати у раду бројних тематских округлих столова.

Извор: Митрополија црногорско-приморска