У Србији ће за 15 година нестати око 700 села

У Србији ће за 15 година око 700 села остати без становника, више од око 15 одсто сеоских заједница којих је тренутно 4.512, саопштио је данас Завод за проучавање села из Београда.

"Око 700 села је на издисају, јер у њима живи мало старачког становништва", рекао је на конференцији за новинаре представник Завода за проучавање села Ђура Стевановић, додавши да су одласком становника са села највише погођени погранични крајеви.

Према његовим речима, држава нема разумевања за решавање проблема демографског и економског изумирање села, иако је Србија 95 одсто рурално подручје.

"На селу живи 50 одсто становништва Србије, као и око 40 одсто укупног броја младих у земљи", казао је он.

Стевановић сматра да је хитно потребно донети стратегију развоја села, коју би доследно спроводила свака власт без обзира на политичко опредељење, али је нужно и ангажовање државе у стварању инфраструктуре и бољих услова за живот на селу.

Потпредседник Привредне коморе Србије Стојан Јевтић казао је да је до сада вођена погрешна политика регионалног развоја која је допринела великом одласку становништва са села.

Јевтић је истакао да "нема развоја села без стварања интелектуалне критичне масе", коју би чинили различити стручњаци који би живели и радили на селу, а што је, по њему, тренутно готово немогуће остварити.

Процењује се, какао је додао, да у селима Србије тренутно живи око 200.000 нежења старијих од 40 година.

Извор: РТВ