У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу

У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу
У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу
У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу
У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу

У част 170-годишњице од рођења Светог Нектарија Егинског, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, у Скупштини Града Ваљева приређена је промоција књиге "У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу" протојереја-ставрофора Ненада Андрића.

Слово о делу, уз аутора, произнели су иконописац ђакон Душан Новаковић, мр Дарен Миливојевић и ктиторка храма Светог Нектарија, грађевински инжењер и иконописац Наталија Ковачевић. Промоцију је украсила Музичка група "Лира поетика", позната по сјајним ауторским духовним композицијама, као и талентоване сестре Теодора и Анастасија Рафаиловић. У име Епископа ваљевског г. Милутина, присутне је поздравио архијерејски заменик протојереј Милован Теовановић.

Књига протојереја-ставрофора Ненада Андрића "У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу" одвећ је заживела међ'верним народом широм Србије. Јер, прича о дивном Божјем угоднику из братског нам грчког народа лако налази пут до сваке богочежњиве душе. Налази и отвара ходочасничка путешествија до острва Егина, где се крај кивота светитеља, из дана у дан, бројна чудеса збивају. Најтежим болестима (карцином и обољења душе) уневољени добијају исцељења, а парове који чезну за родитељством потомство као дар Божји обрадује...

О Светом Нектарију није имао прилике да слуша током школовања, нити у раним годинама свештеничке службе. Године 2007., на Благовести, у манастиру Ћелије прота Ненад Андрић упознаје Новосађанина Миодрага Буквића, тешко оболелог од карцинома. Уверен да, према лекарским прогнозама, броји последње дане, Буквић је дошао да се у светињи на обали Градца поклони гробу аве Јустина и честицама моштију Светог Нектарија. И збило се чудо исцељења, о чему сведочи и његово писмо на страницама књиге "У сретање Светом Нектарију".

Убрзо потом, прота Ненад Андрић отпочиње истраживање о егинском чудотворцу и води бројне поклонике на Егину. Као трудољубиви и брижни пастир, пажљиво слуша и бележи приче сапутника и чудесна исцељења, која Господ излива молитвама Светог Нектарија. Уз благослов Епископа ваљевског Милутина настаје књига, чију рецензију потписује, тада протосинђел, данас Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан. На једном од путешествија, прота Ненад Андрић упознаје Наталију Ковачевић, Ваљевку која са породицом двадесет година живи у Атини. Ова благочестива хришћанка духовна је кћер старца Нектарија Виталиса, чији је духовни покровитељ Свети Нектарије Егински. Из њеног сусрета са владиком Милутином рађа се жеља да се у Ваљеву подигне први храм на територији Српске Православне Цркве посвећен Светом Нектарију, чији ктитор постаје управо Наталија Ковачевић.

Храм је подигнут на ушћу Градца у Колубару и следеће године је за очекивати његово освећење. Како је више пута слушала и била сведок чуда Светог Нектарија, Наталија Ковачевић поделила је нека своја сећања, на одушевљење бројних посетилаца промоције књиге. Својим казивањима, књигу "У сретање Светом Нектарију" приближили су ђакон Душан Новаковић и мр Дарен Миливојевић.

Промоција књиге протојереја-ставрофора Ненада Андрића била је прво духовно сабрање у Градској скупштини након пола века. У знак благодарја за несебичну помоћ и подршку у организацији, прота Ненад Андрић уручио је иконе Светог Нектарија помоћнику градоначелника Ваљева Мирославу Пимићу и одборнику градског парламента Милану Гајићу, док је књигом даривао шефа Информативне службе Града Ваљева Маријану Јевтић.

Како је најављено на промоцији, ускоро ће из штампе изаћи нова књига о Светом Нектарију. Реч је о сведочењима људи из разних крајева Србије, који су се писмима обраћали проти Андрићу, са жељом да своју радост поделе са свима који верују у снагу молитве овог светитеља. Излазак књиге благословио је Владика Милутин, а у улози рецензента поново је епископ Силуан. Дакле, Свети Нектарије ће нас изнова позивати и молитвено сабирати. Нас у Ваљеву као ретко где, будући да смо му први дом подигли.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска